open-navfaktor-logo
search
Odbijene žalbe
Senaid Begić i Anis Krivić definitivno ostali bez mandata, poznato ko ih mijenja
Senaid Begić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH, kao i Anis Krivić, vijećnik SBB-a u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, definitivno su ostali bez mandata, nakon što je Sud BiH odbio njihove žalbe.
26.08.2021. u 10:46
get url
text
Senaid Begić i Anis Krivić
Senaid Begić i Anis Krivić

Begić je ostao bez mandata jer je pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotreba dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

VEZANI TEKST - Članu Glavnog odbora SDP-a Senaidu Begiću dvije i po godine zatvora

Kriviću, inače političkom direktoru SBB-a, je mandat oduzet jer je istovremeno bio vijećnik i savjetnik dopremijera Federacije BiH Veska Drljače (SBB), što su nespojive funkcije.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ranije je donijela odluke o prestanku njihovog mandata, na koje su se Begić i Krivić žalili, ali je Sud BiH odbio njihove žalbe kao neosnovane.

Konstatirajući da su sada njihove odluke pravosnažne, CIKBiH je na jučerašnjoj sjednici donio odluke o dodjeli zamjenskih mandata.

VEZANI TEKST - Anisu Kriviću oduzet vijećnićki mandat: Nakon Juske, još jedan SBB-ovac sankcioniran

Tako će Begića u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zamijeniti Marina Mujkanović.

Anisa Krivića će u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo zamijeniti Anes Kurtanović.

Odluke CIK-a donesene su jednoglasno.

CIKBiH je jučer prihvatio i ostavku vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Nezira Hadžića koju je podnio iz privatnih razloga, te je odlučeno da mandat bude dodijeljen Adnanu Šabanoviću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.