open-navfaktor-logo
search
Iz Sarajeva za CNN
Senator Murphy: Putin će tražiti druga mjesta za pobjede, jedno od njih bi mogla biti BiH
Ovo je vrlo zabrinjavajuće vrijeme za BiH i znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom usmjerena na Ukrajinu, ali kako se Putin vraća da izvede korner, on će tražiti druga mjesta da pokuša da ostvari pobjede. A jedna od njih bi mogla biti i BiH.
20.04.2022. u 22:53
get url
text
Chris Murphy
Chris Murphy

Kazao je ovo danas američki senator Komisije za vanjske poslove Chris Murphy u razgovoru za CNN kojem se javio iz Sarajeva. On je u posjeti Bosni i Hercegovini zajedno sa kolegicom Jeanne Shaheen i senatorom Komisije za oružane snage Thomom Tillisom. 

Govorio je o svom putu u Evropu i ratu u Ukrajiji, a u razgovoru za CNN dotakao se i BiH.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD-a: Razgovarano i o produženju misije Althea u BiH

- Danas je krhkije nego što je bilo od rata. Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz koalicione vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije koje bi lako mogle dovesti do sukoba koji bi lako mogao dovesti do nasilja. I ovaj region bi mogao ponovo biti u ratu - dodao je Murphy.

Istakao je da je grupa senatora prenijela snažnu poruku cijelom političkom rukovodstvu u BiH, te da ovo nije trenutak da oni samo nabrajaju svoje pritužbe globalnoj zajednici.

- Ovo je trenutak da sjednu i pronađu put do funkcionalne države ovdje na koju svijet možda danas ne obraća pažnju. Ali brinem se ako stvari nastave kliziti u smjeru koji smo vidjeli u proteklih nekoliko sedmica, da bi cijeli svijet mogao biti fokusiran na ovu regiju da izbije nasilje - rekao je Murphy.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.