open-navfaktor-logo
search
Senat o Izetbegović
Senka Nožica: Škrijelj treba da štiti interes svih profesora, ne da isključuje nekoga kako mu pada na pamet
Vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) zakazana je za sutra. Na njoj će se razmatrati izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebije Izetbegović.
12.04.2023. u 16:03
get url
text

VEZANI TEKST - Inspekcija naredila UNSA da prof. dr. Sebiji Izetbegović poništi diplomu doktora medicinskih nauka

Inspektorat prosvjetne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, rješenjem od 3. aprila 2023. godine, naredio je Univerzitetu u Sarajevu da u vezi sa stjecanjem diplome doktora medicinskih nauka prof. dr. Sebije Izetbegović primijeni član 77 Zakona o visokom obrazovanju KS i poništiti, odnosno, oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka.

Na ovo rješenje pravni zastupnici Sebije Izetbegović Senka Nožica i Esad Oruč uložili su žalbu, te su se obratili i rektoru Rifatu Škrijelju da odgodi raspravu na izvršenje rješenja do isteka žalbenog roka. 

- To rješenje koje je sačinio Inspektorat dostavljeno je i Rektoratu i Medicinskom fakultetu, nije nama, odnosno Izetbegović. Mi formalno nismo stranke u postupku, ali smo zainteresirane stranke i imamo pravo da uložimo žalbu. Mi smo na to rješenje uložili žalbu i sutra je posljednji dan roka za žalbu – navela je Nožica za Faktor.

Kako dodaje, pozvali su i rektora da i on podnese žalbu.

- On bi po definiciji trebao da štiti sve profesore, to je njegova funkcija. On nema funkciju da tamo digne palac gore-dolje i isključuje nekoga kako mu pada na pamet, nego da štiti interese svih profesora na Univerzitetu koji je u njegovoj nadležnosti. Nismo sasvim sigurni da li će to rektor uraditi, odnosno ugodno bi nas iznenadilo da uradi. Ali smo to mi uradili i time smo na neki način, u skladu sa zakonom, zaustavili taj postupak koji su oni na Senatu mislili da sprovedu – pojasnila je ona.

S druge strane, kaže Nožica, uvjereni su kako će žalbu uložiti Medicinski fakultet.

VEZANI TEKST - Sebiji Izetbegović Senat UNSA stavio van snage zvanje redovne profesorice

Ona navodi i kako je nevjerovatno da je sjednica zakazana posljednjeg dana žalbenog roka.

Naime, prema Zakonu o inspekcijama KS propisano je da žalba na rješenje inspektora o upravnim mjerama odlaže izvršenje Rješenja.

- Oni nisu ni sačekali da istekne sutrašnji dan. Znate li zašto to rade? Da bi sud mogao donijeti mjeru kojom će zaustaviti sve te njihove nezakonite postupke. Žure brže-bolje da sve to urade u najkraćem mogućem roku, da oduzmu Izetbegović sve što se tiče njenih stečenih znanja, fakulteta i funkcija  - kazala je advokatica.

Očekivanja su da će Senat sutra morati raspravljati te prihvatiti njihovu žalbu.

- Tim više ako i Medicinski fakultet uloži žalbu. Onda će se to sigurno zaustaviti, da sačekamo kakvu će odluku donijeti Sud. Ovo se stvarno mora riješiti u meritumu, mora neko riješiti da li ona ima validan magisterij ili nema. To do sada niko nije rješavao. Privremena mjera koju smo uložili je samo bila iz razloga forme donošenja akata koja je nezakonita – navodi Nožica te pojašnjava:

VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović nakon odluke Senata UNSA: Radi se o brutalnom inkvizicijskom postupku, Škrijelj javno manifestira mržnju prema meni

- Mi kažemo: Donijeli ste nezakonite akte, zaustavite se da bi se u redovnom procesu sudskom utvrdilo šta je tačno, a šta ne.

Kako zaključuje, vjeruju da će se u postupku utvrditi da Izetbegović ima validni magisterij, "te da će to biti nešto što Sud utvrdi, a ne neka samozvana komisija rektora".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.