open-navfaktor-logo
search
Vlada RS-a uputila dopis
Šeranić potvrdio pisanje Faktora: Tražili smo od FBiH da nam "posude" testove, ali 10.000
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je na jutrošnjoj press konferenciji u Banjoj Luci informaciju koju je objavio Faktor, da je Vlada ovog entiteta zatražila od Vlade Federacije BiH da im "posude“ testove.
10.04.2020. u 09:22
get url
text

Šeranić je rekao da se ne radi o 20.000 testova, već o duplo manjoj količini.

- Na sastanku premijera krajem januara mjeseca u Doboju dogovoreno je da se po pitanju opreme bude u stalnoj komunikaciji i da se vrši razmjena. Tako smo i mi posuđivali određenu ličnu zaštitnu opremu nekim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH u trenutku kada nisu mogli da je nabave – rekao je Šeranić.  

VEZANI TEKST- Vlada RS-a tražila od Vlade FBiH da im "posude" 20.000 testova za koronavirus

On je dodao da "Vlada RS-a ima u nabavci 25.000 testova od UNDP-a koji nam nažalost ne dolaze i stalno nam se pomjeraju rokovi isporuke".

- U skladu sa ugovorom mi smo platili tu robu. Trenutno imamo više od 15.000 testova u Republici Srpskoj, što je dovoljno da podmiri našu količinu. Ali ovo je nešto što želimo da imamo, za svaki slučaj da ne bi došli u opciju da u narednom periodu smanjujemo broj testiranja, što nam nije cilj. Ukoliko dođu testovi od UNDP-a i druge nabavke koje smo izvršili, naravno da ćemo tu pozajmicu odmah vratiti, tako da je to nešto da imamo za svaki slučaj i da ne remetimo tok testiranja - pojasnio je Šeranić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.