open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Šeranić: Preminula žena, prva žrtva koronavirusa u RS
U RS od koronavirusa umrla je starija žena i to je prva žrtva od COVID-19 u ovom bh. entitetu.
28.03.2020. u 18:57
get url
text

Kazao je to večeras ministar zdravstva i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić na press konferenciji u Banjoj Luci.

- Radi se o starijoj gospođi koja je jučer primljena na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra RS. Urađen joj je laboratorijski test i potvrđen je nalaz na koronavirus. Ona je imala niz komorbiditeta, odnosno bolovala je od niza hroničnih bolesti – kazao je Šeranić.

On je dodao da trenutno na Klinici ima 28 pacijenata sa COVID-19 oboljenjem, a njih 25 je sa srednje teškom kliničkom slikom, dok su tri pacijenta na respiratoru. 

- Osoba koja je umrla danas bila je u kontaktu sa licem koje je bilo pozitivno na koronavirus. I dalje važi preporuka, prije svega za starija lica, da izbjegavaju grupisanje, imaju fizičku distancu, da bez obzira ko im dolazio u posjetu i donosio namirnice, budu obazrivi, kako oni, tako i oni koji ih posjećuju. Milim da je vrlo važno da svi ispoštujemo preporuke koje imamo. Trenutno u Kliničkom centru, pored ovih osoba koje se liječe, imamo i one koje su smještene sa blažom kliničkom slikom, a njih je 15. Trinaest osoba čeka u izolaciji da se urade nalazi. To su one osobe koje imaju simptome i pozitivnu epidemiološku sliku - dodao je Šeranić.  

Ovo je do sada šesta osoba u našoj zemlji koja je preminula od koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.