open-navfaktor-logo
search
Crna lista
Šeraniću SAD uvele sankcije zbog potpomaganja secesionističkih težnji Republike Srpske
Danas je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao sankcije dvojici zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Radi se o Marinku Čavari, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.
06.06.2022. u 17:19
get url
text

Alenu Šeraniću sankcije su izrečene zbog potpomaganja secesionističkih napora Republike Srpske.

U sklopu posvećenosti SAD-a da se suprotstavi destabilizirajućim aktivnostima u BiH, Ministarstvo finasija SAD-a je nedavno izreklo sankcije članu tročlanog Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodik je nastojao podupirati secesiju Republike Srpske potkopavanjem autoriteta državnih institucija BiH, uključujući državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva. OFAC je danas označio Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, da se i dalje bavi ovim destabilizirajućim ponašanjem.

Šeranić je podstakao secesionističke napore RS-a za vođenje implementacije zakona o lijekovima RS-a, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje. Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu agenciju za lijekove isključivo u RS-u i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

Šeranić je javno priznao da ovaj zakon odražava funkcije državne agencije za lijekove, osim što agencija koju formira prenosi ovlaštenja sa državne agencije na regulatorno tijelo za lijekove i medicinske proizvode u RS-u. Budući da institucija na državnom nivou postoji i služi RS i FBiH, uspostavljanje ove nove agencije na entitetskom nivou ometa ili prijeti implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

VEZANI TEKST - Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH

Šeranić je označen da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom opstruirao ili ugrozio provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizama vezanih za Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih ncija 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Šeranić je dodatno sankcioniran da je odgovoran ili je saučesnik, ili za direktno ili indirektno angažovanje u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.