open-navfaktor-logo
search
Na listi čekanja 1.590 osoba
Serdarević-Stefanišin: Vlada FBiH od pacijenata traži rješenje jer ga ona nema, to je žalosno
Predsjednici Udruženja pacijenata oboljelih od karcinoma dojke, melanona, raka prostate i reumatodnih bolesti, razgovarali su danas sa predstavnicima Vlade Federacije BiH - kako iznaći sredstva za 1.590 pacijenata koji se nalaze na listama čekanja za terapiju i zdravstvene usluge.
25.09.2023. u 16:23
get url
text

Kako nam je kazao dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma, sastanku su prisustvovali Nermin Nikšić, premijer FBiH, Toni Kraljević, ministar finansija, Vojin Mijatović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i Nediljko Rimac, ministar zdravstva.

 

Dr. Fikret Operta

- Sa nama je bila i prof. dr. Maja Banjin, onkolog. Rečeno nam je da Vlada pokušava iznaći rješenje da se u rebalansu budžeta nađe određeni iznos sredstava za Fond solidarnosti. Rečeno nam je kako rebalans budžeta neće biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za srijedu, 27. septembra, nego na nekoj narednoj dok se iznađe rješenje. Smatramo da smo stvari pomakli sa mrtve tačke jer je premijer u julu išao na Parlament sa nula KM za Fond solidarnosti. Shvatili su da to ne može i da svoj pristup prema teškim pacijentima moraju mijenjati - kaže Operta.

 VEZANI TEKST - U FBiH 1.590 pacijenata na listama čekanja: Ispred Parlamenta FBiH smo 26. septembra, nije isključeno da se neko i zapali

U odgovoru Udruženju oboljelih od raka prostate FBiH krajem jula, Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, navela je da je "Fondu solidarnosti potrebno 70 miliona KM kako bi se osiguralo liječenje trenutnog broja pacijenata, kao i pacijenata sa listi čekanja".

Na pitanje, da li se na sastanku razgovaralo o novčanom iznosu, Operta kaže "da se nisu iznosile cifre jer je Vlada u postupku iznalaženja sredstava za ove namjene".

- Tako su nam kazali, dakle, postoji nada, ali naša borba se nastavlja - dodao je Operta.

Alme Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH, kaže "kako u Vladi FBiH postoji volja da im se pomogne, ali da je žalosno da traže od pacijenata rješenje za ovaj problem".

- Razočarana sam što nemaju rješenje i što ga traže od nas. Na sastanku se vodila žučna rasprava. Vlada mora shvatiti da su prekoputa njih pacijenti kojima je dogorilo. Žalosno je da država dozvoli da se pacijenti liječe SMS-om, humanitarnim koncertima, bilbordima, jer novaca ima. Svaki uposlenik izdvaja za Fond solidarnosti, a druga je priča što oni taj novac ne dobijaju. Međutim, to pacijenta ne treba da interesuje, mi tražimo svoje osnovno ljudsko pravo - a to je pravo na adekvatno liječenje koje nam ova država ugrožava - ističe Serdarević-Stefanišin.

 VEZANI TEKST - Pacijenti ne odustaju: Traže više novca za Fond solidarnosti ili izlaze na proteste ispred Vlade FBiH

Naglašava da pacijenti neće pristati na manju cifru od 70 miliona KM koja im je potrebna do kraja godine jer u drugom slučaju neće riješiti problem.

- To je iznos koji nam je potreban do kraja ove godine, a onda od 1. januara 2024. slijedi nova borba jer, prema riječima direktorice Zavoda, svake godine broj pacijenata, koji zahtijevaju skupe terapije, raste oko 30 posto. Rekli su nam da bi sjednica na čijem će dnevnom redu biti i rebalans budžeta, trebala biti oko 5. oktobra. Čekat ćemo kakav će prijedlog ponuditi, mi ne pristajemo ispod 70 miliona KM, u suprotnom idemo u proteste i štrajk glađu - navodi Serdarević-Stefanišin.

Alme Serdarević-Stefanišin

Za sutra (26. septembar) zakazana je sjednica Odbora za zdravstvo, na koji su, kako nam je kazao Operta, pozvani i predstvnici udruženja pacijenata, a na dnevnom redu je i inicijativa za amandman na rebalans budžeta FBiH za 2023. godinu koju su podnijela udruženja.

 

Serdarević-Stefanišin dodaje kako dosta ovisi i od toga šta će Odbor reći.

- Odbor za zdravstvo je jako bitna karika u svemu, vidjet ćemo - kazala je Serdarević-Stefanišin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.