open-navfaktor-logo
search
Dobio 15 godina
Šest dana od presude nepoznato krije li se ili je u bijegu Rajko Karlica, osuđen za zločine u Bosanskom Novom
Šest dana nakon što je izrečena prvostepena presuda kojom je Rajko Karlica osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bosanskom Novom, te mu određen pritvor, on još uvijek nije lociran i uhapšen, saznaje Detektor.
28.11.2023. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja

Iz Suda BiH za Detektor je rečeno da još nije došlo do promjena, odnosno optuženi Rajko Karlica još uvijek nije lociran i uhapšen.

Ranije su u odgovoru naveli da su svi optuženi koji su proglašeni krivim, izuzev Karlice, već uhapšeni, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Na upit zbog čega nisu ranije zatražili pritvor kako bi se osiguralo prisustvo optuženih, iz Tužilaštva BiH je odgovoreno da su svi optuženi tokom prvostepenog postupka imali mjere zabrana, koje su uključivale oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska granice.

- Preostalih devet prvostepeno osuđenih osoba u predmetu, osim optuženog Karlice, nakon prvostepene presude nalaze se u pritvoru koji im je odredio Sud - kazao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića, Ranka i Dragana Baltića osudio su na po 18 godina, Rajka Karlicu, Milenka Brčina te Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Tokom izricanja prvostepene presude 22. novembra ove godine, Sud BiH je odredio pritvor za deset optuženih, među kojima je i Rajko Karlica. Kako su ranije naveli iz Suda, četvorica optuženih koji su prisustvovali objavi presude su odmah sprovedeni u pritvorske jedinice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.