open-navfaktor-logo
search
Najavljuju proteste
Šest sindikata: Vlada KS je sama sa sobom potpisala sporazum o utvrđivanju osnovice umjesto nas
Šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju 14.300 radnika, a koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo nije zadovoljno utvrđenim Nacrtom budžeta KS za 2022. godinu.
17.11.2021. u 11:25
get url
text

U pitanju su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH te Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Na današnjoj press konferenciji u Domu sindikata na temu "Utvrđen Nacrt budžeta KS za 2022. godinu je uvertira za generalni štrajk", predstavnici sindikata su rekli da Nacrt budžeta KS za 2022. godinu iznosi milijardu i 101 milion KM, a da nije planirano povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

- Skrećemo pažnju javnosti i našim članovima da šest granskih sindikata neće stajati skrštenih ruku na osnovu kršenja radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Ovdje je došlo do kršenja kolektivnih ugovora i zakona. Vlada Kantona Sarajevo se ponaša kao poseban autoritet, kao posebna jedinica. Ponaša se tako da sa sindikatima ne otvara socijalni dijalog oko regulisanja onoga što se mora sa nama dogovoriti, a to je materijalni i socijalni položaj radnika u Kantonu Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo prije utvrđivanja budžeta morala je sa sindikatima postići osnovicu za obračun plaća. Ona nije. Poslala je budžet ignorišući sve zakone, skupštinsku proceduru, tako da se nama čini da je Vlada sama sa sobom potpisala sporazum o utvrđivanju osnovice umjesto sindikata. To nećemo dozvoliti i to joj neće proći – kazao je Faruk Bešlić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, a u funkciji predsjednika koordinacije svih šest sindikata.

VEZANI TEKST - Sindikati upozoravaju: Ako se plaće ne povećaju, više od 14 hiljada radnika u KS stupa u generalni štrajk

Pozvao je i premijera Kantona Sarajevo da se više bavi premijerskim poslovima, a da stranačke poslove i nastupe ostavi sa strane.

- Nema ga i ne vidi se. Nema vremena da sa sindikatima održi sastanak iako smo mu na vrijeme, 21. oktobra poslali zahtjev da počnemo socijalni dijalog za utvrđivanje osnovice za obračun plaća. Ignorisao je, tek nas je zvao poslije kada su utvrdili nacrt. Jedino Kanton Sarajevo u cijeloj Federaciji nije pokrenuo pregovore oko usklađivanja plaća sa troškovima života. Pitam Vladu Kantona Sarajevo zašto nismo povećali plaću, uskladili plaću 2020. povećanom normom, zašto nismo uskladili plaću 2021. Povećanje je bilo nula. I treba 2022. da bude povećanje, jer su troškovi života otišli gore, uslovi rada su drastično drugačiji u odnosu na 2020.

Zakoni koje su najavili da bi se trebali desiti da bi oštetili neki budžet, 2020. tog zakona nije bilo i nismo imali povećanje. Tog zakona nije bilo ni 2021., ali su zato budžet povećali za 19 posto, a mi smo dobili nula povećanja. Zašto je u Kantonu Sarajevo prosječna plaća 1.200 KM? Dvije godine ovih 14.000 radnika koje mi predstavljamo nisu utjecali na povećanje prosječne plaće. Ko je povećao plaću na 1.200 KM, je li to privreda, neko jeste, ali mi nismo. Mi ne možemo dozvoliti ovakav ignorantski odnos komplet "Trojke" koja je preuzela vlast i koja mora biti odgovorna za socijalno stanje i socijalnu stabilnost u Kantonu Sarajevo – naglasio je Bešlić.

Kako su upozorili neće stati i ukoliko ne uslijedi povlačenje budžeta, svih šest sindikata će donijeti odluku o štrajku upozorenja na dan donošenja budžeta.

- Sa minimalno 100 ljudi ćemo izaći pred Kanton Sarajevo. Ne bude li ni tada postignut cilj, po cijenu plaćanja svih mogućih kazni, izaći ćemo sa minimalno 6.000 do 8.000 ljudi, svi pred Kanton Sarajevo. Mi tada više nećemo poštovati epidemiološke mjere. Spremni smo platiti sve kazne da bismo se izborili za stanje našeg članstva. Ovo je nepodnošljivo postalo u Kantonu Sarajevo. Zar je Kanton Sarajevo dozvolio da plaća u njemu bude treća po nivou u Federaciji. U najvećoj krizi i mjerama epidemije ZDK potpisuje ugovor i plaće su veće, u HNK tri puta povećavaju plaće po 3 posto, kada smo mi imali nulu. Zar mi trebamo da čekamo sadaku. Mi smo plaću zaradili pošteno, pošteno odrađujemo svoj posao – istakao je predsjednik koordinacije svih šest sindikata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.