open-navfaktor-logo
search
Ročište nije održano
Šest svjedoka u BiH nije pristupilo na suđenje Huseinu Mujanoviću u Beogradu
Ročište na obnovljenom suđenju Huseinu Mujanoviću pred Višim sudom u Beogradu za navodne zločine počinjene u okolini Sarajeva 1992. godine, nije održano zbog nepojavljivanja šest pozvanih svjedoka i bolesti jednog od članova Sudskog vijeća u Beogradu.
28.10.2021. u 12:27
get url
text

Svjedoci iz Bosne i Hercegovine pozvani su putem međunarodne pravne pomoći u Sud BiH, ali se nisu odazvali pozivu da svjedoče putem videolinka.

- Po zamolnici Višeg suda u Beogradu, tražili ste da se pozove šest svjedoka, mi smo uputili pozive za šest svjedoka, od njih četiri su uredno obaviještena, dva nisu. Međutim, svi obaviješteni su dostavili odgovor da ne mogu pristupiti današnjem suđenju - kazala je sutkinja Suda BiH Jasmina Ćosić-Dedović.

Ona je objasnila da za dva svjedoka trebaju potvrdu adrese ili novu na koju mogu dostaviti poziv, jer na dostavljenim nisu pronađeni.

- Ne samo da nemamo ispunjene pravne uvjete, nego i da smo ih imali, niko se nije odazvao od svjedoka pozivu Suda - rekao je sudija Višeg suda u Beogradu objašnjavajući da je jedan od članova Vijeća bio onemogućen pristupiti suđenju zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Viši sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je, prema optužnici, tokom rata vodila Armija BiH i u kojem je bilo oko 30 zatvorenika srpske nacionalnosti. Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo osuđujuću presudu i naredio ponovno suđenje.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Suđenje će se nastaviti 16. novembra, kada je planirano ponovno pozivanje šest svjedoka koji se ranije nisu odazvali pozivima Suda BiH, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.