open-navfaktor-logo
search
Sjećamo se
Šesti april, najznačajniji dan u historiji Sarajeva: Datum borbe i ponosa za svoj grad i državu BiH
Na današnji dan 1945. godine Sarajevo - glavni grad Bosne i Hercegovine oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.
06.04.2023. u 07:58
get url
text

No na isti dan 6. aprila 1992. godine, srpski agresor je napao Sarajevo i ovaj je grad ponovo trebao svoje građane i patriote da ga oslobode, što je i učinjeno.

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade.

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Na isti datum 47 godina poslije Sarajevo kreće u novu bitku. Najduža opsada jednog grada u modernoj evropskoj historiji počela je 5, odnosno 6. aprila 1992. godine.

Tokom opsade u Sarajevu ubijen je 11.541 civil, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta je neprocjenjiva, razarani su stanovi, uništavano kulturno blago, privredni objekti, saobraćajnice, bolnice, groblja, vjerski objekti...

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština, ali neprijatelj nije pokorio grad, zahvaljujući herojskoj odbrani Sarajeva, odnosno Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon rata grad se digao iz pepela i vratio sjaj mjesta u kojem se isprepliću različite religije i kulture.

Osnivačem Sarajeva smatra se Isa-beg Ishaković, a sam grad su izgradili starosjedioci.

Napravljen na raskrsnici rimskih puteva, grad je od postanka bio raskrsnica kultura i religija i nakon više od 500 godina to i ostao. I zbog takve specifičnosti, Sarajevo je u svojoj historiji trpjelo mnoge nedaće, ali uvijek se iznova dizalo iz pepela uprkos svojim okupatorima i napadačima. Postalo je simbol otpora, grad koji osvaja, a kojeg je nemoguće osvojiti.

Dan grada Sarajeva ove godine će biti obilježen nizom kulturno-sportskih manifestacija, a brojne delegacije, udruženja i građani položit će vijence na spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.