open-navfaktor-logo
search
Delić u posjeti
Sigurna kuća u Gradačcu i dalje je samo zahtjev građana: Prvo uraditi studiju opravdanosti...
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s gradonačelnikom Gradačca Edisonom Dervišagićem i Fadilom Alićem, ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona.
13.09.2023. u 19:56
get url
text
Adnan Delić u Gradačcu
Adnan Delić u Gradačcu

Kako je saopćeno iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, sastanak je organizovan na inicijativu gradonačelnika Dervišagića, a povodom zahtjeva podnesenih Gradu tokom i nakon protesta održanih u Gradačcu nakon ubistava u ovom gradu od 11. augusta ove godine. Sastanku su prisustvovale direktorica centra za socijalni rad Gradačca i predstavnice nevladinog sektora, formalnog i neformalnog.

- Nakon diskusije doneseni su zajednički zaključci, a odnose se na jačanje kapaciteta centra za socijalni rad Gradačca, njegovo osnaživanje, a potom i uspostavljanje plana intervencija u slučajevima nasilja u porodici. Također, dogovoreno je i ažuriranje postojećeg Protokola za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, te intenzivniji rad sa policijom i centrima za socijalni rad - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Stotine građana na ulicama Gradačca protestuju zbog monstruoznih ubistava

Jedan od zahtjeva građana iznesenih na protestima nakon trostrukog ubistva u Gradačcu koje je počinio Nermin Sulejmanović jeste osnivanje sigurne kuće. Sulejmanović je 11. augusta ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, a nakon toga u centru grada ubio je Denisa Ondera, a zatim u porodičnoj kući i njegovog oca Đengiza Ondera. Krvavi pir ubistva supruge objavio je na Instagramu. Ranio je još tri osobe, a zatim počinio samoubistvo.

- Vezano za osnivanje sigurne kuće na području Gradačca, dogovoreno je da se uradi studija opravdanosti ovakvog projekta, a ukoliko ona pokaže da je osnivanje sigurne kuće opravdano, predstavnici vlasti na današnjem sastanku složili su se da će ona biti podržana i finansirana iz budžeta svih nivoa vlasti - navedeno je u saopćenju nakon posjete Delića.

Delić je kazao da na prostoru Tuzlanskog kantona postoji sigurna kuća koja može odgovoriti zahtjevima i potrebama koje Kanton trenutno ima, da Federalno ministarsvo podržava rad sigurnih kuća, te da je plan da se one od iduće godine iz budžeta Ministarstva finansiraju kroz tekuće transfere umjesto dosadašnjih javnih poziva.

VEZANI TEKST - Faktor saznaje detalje: Kako je tekao krvavi pohod monstruma iz Gradačca

- Nastojimo osigurati sigurno i stabilno finansiranje i rad svih pet sigurnih kuća u Federaciji, a u prijedlogu budžeta predložili smo i povećanje s dosadašnjih 500.000 KM na milion maraka u 2024. godini. Smatram da je neophodno osigurati stabilno finansiranje i dugoročni siguran rad postojećih sigurnih kuća u Federaciji. Međutim, ako studija pokaže da treba osnivati sigurnu kuću u Gradačcu, ona će naravno biti prepoznata od Ministarstva, kao i sve ostale u FBiH - dodao je Delić.

Kako je saopćeno, resorni kantonalni ministar i gradonačelnik Gradačca ponovili su već poduzete mjere, te da će nastaviti sarađivati s predstavnicima građana i nevladinog sektora s ciljem uspostavljanja boljih i kvalitetnijih planova za prevenciju i intervenciju kod nasilja u porodici.

Tokom dana Delić je s domaćinima posjetio i Centar za socijalni rad Gradačac, te sigurnu kuću u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.