open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Silajdžić o Nikšićevoj izjavi: Davanje potpisa zastupnika na uvid međunarodnim faktorima je...
Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Haris Silajdžić oglasio se povodom današnje izjave predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da će pokušati osigurati potpiske zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu. 
31.01.2023. u 19:36
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić o "Osmorci": Dva su bloka, "Trojka" i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG, razgovaramo sa međunarodnim partnerima

- Posve je nevjerovatna izjava predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da će "pokušati osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, što bi onda prezentirali, pogotovo OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice".

Da li je je gospodin Nikšić svjestan da je ovo izravno saučesništvo u kreiranju društveno-političkih postavki po kojima je BiH, tačnije njen jedan entitet – Federacija, kolonijalna zona pa je normalno da neki od domaćih aktera političkog života na uvid daju potpise međunarodnim faktorima?! Na ovakvo oduzimanje suvereniteta naše države - tačnije samo Federaciji - i nadležnim vlastima ovog nivoa, onima koji su posredno i neposredno dobili glasove od građana, ne treba pristati ni sam SDP, ni njihovi najbližiti stranački i ostali partneri, čak ni međunarodna zajednica koju Nikšić poziva u pomoć. Predsjednik SDP-a mora znati da ovakvim izjavama i djelovanjem oduzima krediblitet i SDP-u i ostalim strankama "Trojke", jer traženje podrške od međunarodnih partnera pokazuje političku nemoć, čak i parlamentarnu nedovoljnost. U očima javnosti, ovo može i treba biti protumačeno ne kao pohvalna sposobnost SDP-a, odnosno "Trojke", da imaju dozvoljenu podršku partnera iz ambasada i sličnih krugova, nego kao nedovoljnost političkog bloka koji doziva u pomoć međunarodni faktor, a kako bi – i po cijenu oduzimanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine - riješili međustranačku, postizbornu ukrštenicu.

Svaki dogovor i svaka parlamentarna većina je legalna i legitimna. Ali, uvlačiti međunarodnu zajednicu u to, niti je posao međunarodne zajednice, niti nas u parlamentima - poručio je federalni zastupnik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.