open-navfaktor-logo
search
Sinonim za humanost
Silva Rizvanbegović je poginula dok je spašavala 14 sugrađana, te kobne noći se vraćala iz bolnice
Doktorica Silva Rizvanbegović bila je prava i istinska sarajevska vila.
10.10.2021. u 14:55
get url
text

O njenoj hrabrosti i danas pričaju stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji su se u vrijeme agresije divili njenom požrtvovanom radu. Ubijena na humanom zadatku zbrinjavanja ranjenih, doktorica Silva je postala sinonim humanizma, etike i bespoštedne brige za pacijenta.

Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup danas nosi ime po doktorici Silvi, a ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na nju.

Internacionalna liga humanista je svoje najveće priznanje posthumno dodijelila prim. dr. Silvi Rizvanbegović. Ona je bila prva doktorica koja je ubijena tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Tog kobnog 17. maja 1992. oko 22.30 sati doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici JNA iz kasarne Maršal Tito, a ona se nalazila u jednim od ambulantnih kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći.

Ona je tada zamijenila Nedima Jaganjca, sarajevskog doktora koji posljednje 22 godine živi u Americi, gdje radi za Svjetsku banku.

- Silva me je zamijenila nakon što sam tri-četiri dana stalno radio i nisam spavao. Poginula je kada se vraćala iz bolnice. Ona kao šef smjene nije trebala da ide uopće, ali nije bilo nikog drugog. Nije to bilo prvi put da radi. Imala je 14 pacijenata, koji su morali hitno da se operišu, dvojica su bila u kritičnom stanju. Da se odgodio odlazak, da se čekalo da se smiri situacija, neki od njih bi vjerovatno umrli. Ona to nije htjela da dopusti i preuzela je veliki rizik. Ona je bila ta koja je rekla: "Idem ja sa vozačem". Nije htjela da pusti vozača samog jer šta će biti sa ranjenicima ako se njemu nešto desi. Bila nam je uzor kao žena i vođa smjene. Nismo mogli da se i pored straha pokažemo manjim od nje. Znala je ona to. Čini mi se da su išli sa dva automobila.

Organizirala je transport i sjela da ide u pratnji jer niko drugi nije smio. Poginula je jer je rizikovala da spasi 14 života. Vozači često nisu smjeli da transportuju ranjenike, a ni doktori. Nije to bilo nimalo lako uz sve granate i metke koji su sijevali sa svih strana. Ipak, nije jednostavno nikom kada vidi da jedna žena, i uz to šef smjene, stavi glavu u torbu i krene u smrtnu opasnost. Ona je tako često hrabrila vozače da sjednu i rizikuju svoje živote da bi spasili druge. Nažalost, takva je sudbina bila i ona je ubijena. Kada me je zamijenila, rekao sam joj da nikako ne idu iza kasarne Maršal Tito, radije preko brda, ali krenuli su putem koji je bio koban za sarajevsku vilu – kazao je za Faktor Nedim Jaganjac.

Nedim Jaganjac

Silvu smo često gledali na TV ekranima kako u kolima Hitne pomoći sa mladim ljekarima odlazi ususret ranjenim i bolesnim, kako nesebično dijeli svoje znanje i vještine i spašava ljude od sigurne smrti.

- Bila je jedna od prepoznatljivih Sarajki u svakom pogledu. Znao sam je još iz gimnazijskih dana, a potom smo se družili i za vrijeme studija i poslije. U ratu je dokazala i pokazala da je najveća heroina što se tiče doktora, na način da je požrtvovano uradila sve ono što se od nje očekivalo. Ono što je meni ostalo duboko urezano u sjećanje je njeno nastojanje da građanima pomogne, da im da informacija kako pružiti prvu pomoć svom bližnjem ili samom sebi, ako se nađete u situaciji da budete ranjeni ili povrijeđeni i to je, vjerujem, spasilo mnoge živote.

Nažalost, pogođena je metkom i to dok je radila za dobrobit naših pacijenata i tako je otišla. Ona nije bila muškobanjasta doktorica, ona je bila ženstvena doktorica, ali je bila požrtvovanija od mnogih muškaraca koji su izbjegavali da krenu tamo gdje je ona išla. Zato je odabrala hitnu pomoć. Mogla je izabrati da bude pedijatar, internista... Nju je interesovalo trenutno pomaganje ljudima i da spašava živote. Zbog toga Silva zaslužuje ozbiljan dokumentarni film i to je najmanje što se može uraditi – kazao je za Faktor doktor Bakir Nakaš.

Poznata balerina Gordana Magaš ističe da je ponosna što se školovala zajedno sa Silvom.

- Bila je jedna sjajna osoba. Bila je odličan učenik i divan prijatelj. Jako je lijepo izgledala i uvijek je nosila konjski rep i imala lijepo uređenu kosu. Sve ovo vrijeme sam tužna što je više nema. Malo je reći da je bila hrabra, plemenita i požrtvovana. Nažalost, zbog njene velike hrabrosti smo je i izgubili i to me čini beskrajno tužnom – kaže Magaš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.