open-navfaktor-logo
search
Paljenik
Simbolična poruka podrške operaciji "Izvor mira" sa vrha planine Vlašić
Članovi Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH koji su bili dio grupe planinara ZE-EXPLORERI na vrhu kote Paljenik, na Vlašiću tokom vikenda izrazili su podršku Republici Turskoj u operaciji ”Izvor mira“ i borbi protiv terorističke organizacije PYD/PKK, koji duži vremenski period vrše terorističke napade
14.10.2019. u 10:44
get url
text

Na simboličan način članovi Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH koji su bili dio grupe planinara ZE-EXPLORERI na vrhu kote Paljenik, na Vlašiću tokom vikenda izrazili su podršku Republici Turskoj u operaciji ”Izvor mira“ i borbi protiv terorističke organizacije PYD/PKK, koja duži vremenski period vrši terorističke napade.

Grupa zaljubljenika u prirodu i bosanske planine iz Zenice, Sarajeva i Doboja u nedjelju se uspješno popela na Paljenik, najviši vrh na planini Vlašić, visok 1.943 metra nadmorske visine.

Prirodne ljepote, flora i fauna i prelijepi pogled svakoga ko je posjeti istinski fascinira. Miholjsko ljeto koje je ovih dana prisutno u BiH iskoristilo je hiljade zaljubljenika prirode koji su posjetili izletišta na nekoliko lokacija na Vlašiću.

- Na simboličan način nekoliko članova Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH koji su bili dio grupe planinara ZE-EXPLORERI su se slikali na vrhu kote Paljenik sa zastavom s ljiljanima pod kojom su se borili pripadnici ARBiH i sa turskom zastavom pod kojom se danas bore pripadnici turske armije kao znak solidarnosti i podrške prijateljskoj Republici Turskoj u vojnoj akciji 'Izvor mira', i borbi protiv terorista PKK, PYD koji godinama u pograničnom području između Turske i Sirije vrše terorističke napade - saopćeno je iz Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH.

Planina Vlašić i vrh Paklenik, na kojem se nalazi veliki TV repetitor, kako su podsjetili u saopćenju, je poslije 1995. godine postala poznata širom BiH zbog pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine kada su u veoma teškim zimskim uslovima pripadnici ARBiH ispisali historiju herojskom borbom.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi YPG/PKK-a namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije "Izvor mira". Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.