open-navfaktor-logo
search
Neriješen problem
Simbolični protest u Mostaru: Građani na deponiji Uborak tri godine nakon prve blokade
Pedesetak građana i aktivista okupilo se u znak protesta kod deponije Uborak u Mostaru tačno tri godine nakon prve blokade deponije.
10.06.2022. u 13:10
get url
text

Nezadovoljni su što je deponija i danas tu, te što postoji tendencija njenog daljeg širenja, bez obzira što struka trvdi da je svaki novi dan produžavanje agonije i život uz ekološku bombu.

- Apsolutno ništa nije riješeno od tada do danas. Deponija je danas u gorem stanju nego ikad. Odlaže se bez ikakve kontrole, čak i animalni otpad. I niko ne zna dokad će. Pod krinkom da iskopavaju šljunak, oni pripremaju novu rupu za deponiju što je mimo zakona. Mi ćemo se držati tužbi koje smo podnijeli, a ako sudovi u našoj zemlji ne budu pošteno sudili, idemo u Strasbourg - najavio je bivši predsjednik Udruženja "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Nijaz Hodžić je podsjetio da su danas zahtjevi aktivista isti kao i prije tri godine.

- To je zatvaranje i izmještanje deponije, pronalazak nove lokacije za deponiju, sanacija postojećih kaseta i izgradnja prečistača. Vlast s druge strane u svojim planovima predviđa samo proširenje postojeće deponije. Neki dan sam na radiju slušao direktora JP Deponija. Rekao je da je ovo jedna od najboljih deponija i da nikoga ne ugrožava. To je sramota. On zbog te izjave odmah treba odstupiti. Kada je aktualna gradska vlast došla, obećali su zatvaranje, a do danas ništa nisu uradili. Naša tužba nije smetnja da krenu sa sanacijom. Pozivamo ih da to učine odmah - rekao je Hodžić.

Deponija Uborak blokirana je više puta tokom protekle tri godine, a jedna od blokada je prekinuta silom, reakcijom Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.