open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problem
Simpozij u Sarajevu: Ložišta na padinskim dijelovima grada najveći izvor zagađenja zraka
Učesnici iz zemalja regije i gradova u Bosni i Hercegovini razgovarali su u protekla dva dana u Sarajevu o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se smanjilo zagađenje zraka u gradovima u BiH i regiji.
31.01.2020. u 16:02
get url
text

Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine (UKI BiH) organizovalo je dvodnevni regionalni Simpozij o planiranju kvaliteta zraka u gradovima. Simpozij je okupio ugledne međunarodne stručnjake i kompanije koje realizuju projekte iz domena okolišnog menadžmenta kao i predstavnike vlasti i međunarodnih institucija.

Okupljeni su govorili o mjerama među kojima se ističe nekoliko, a tiču se, između ostalog, dopunske obrade rezultata monitoringa kvaliteta zraka, jer se puno sredstava daje u praćenje kvaliteta zraka u Sarajevu, a malo je zaključaka izvučeno.

Druga je primjena kompjuterske dinamike fluida, da se moderira strujanje zraka kako bi se pomagao urbani razvoj, znači, lokacija zgrada, i treća mjera je velika kampanja energijske efikasnosti.

Cilj simpozija je bio razmjena znanja i iskustava, promocija novih tehnologija iz oblasti upravljanja kvalitetom zraka, kao i nastojanje da se ukaže na smjernice za dalju borbu protiv ovog snažnog negativnog uticaja na zdravlje stanovništva u urbanim zonama. 

Aleksandar Knežević, stručnjak za kvalitet zraka i i jedan od domaćina simpozijuma, rekao je da je on svjedok aktivnosti u Sarajevu od 1964. godine. 

- Kvalitet zraka se planira kroz prostorne i urbanističke planove, razvoj saobraćaja, energetike, dakle, sve djelatnosti u Kantonu ili nekom gradu, zajedno doprinose kvalitetu zraka ili pogoršanju kvaliteta zraka - izjavio je Knežević. 

Naveo je i da će u narednom periodu napraviti zaključke u formi preporuka. Govorio je i o prioritetnim preporukama do kojih su oni došli.

- Tri su preporuke. Prva je da se dopunski obrade rezultati monitoringa kvaliteta zraka, jer se puno sredstava daje u praćenje kvaliteta zraka u Sarajevu, a malo je zaključaka izvučeno. Druga je primjena kompjuterske dinamike fluida, da se moderira strujanje zraka kako bi se pomagao urbani razvoj, znači, lokacija zgrada. Ne protiv gradnje, ali da se ne sprečavaju ventilacioni koridori. I treća mjera, pošto su po meni ložišta na padinskim dijelovima grada najveći izvor zagađenja zraka, preporuka je velika kampanja energetske efikasnosti. Energijska efikasnost nije samo da se zgrada obloži, postoji puno malih mjera gdje se može uštediti energija - pojasnio je Knežević.

Smatra da se bez investicija može smanjiti potrošnja goriva za grijanje za 30 posto. 

- Kako bi se smanjilo zagađivanje, da Kanton Sarajevo preuzme da ljeti napravi masovnu nabavku i kupi veliki broj kvalitetnih peći i određenu količinu peleta kako bi onda to građani mogli kupiti od kantona, uz kredit na šest mjeseci - objasnio je Knežević.

Implementacija ovih mjera, poručio je, zavisi od političke volje. 

Akademik Kemal Hanjalić, predsjednik naučno-stručnog odbora, kazao je da su okupili stručnjake iz regije kako bi razmijenili iskustva, jer se svi suočavamo s istim problemom.

- Mislim da je skup bio vrlo uspješan, jer smo čuli šta se dešava na rješavanju problemu. Neki su gradovi poduzeli vrlo interesantne akcije, tako da je izuzetno korisno. Uzeo bih primjer Ljubljane koja je zatvorila centralni dio grada za vozila, izuzev javnog prevoza i taksija. O tom primjeru bi recimo mogli razmišljati mi u Sarajevu - pojasnio je Hanjalić.

Smatra da je ovaj problem u BiH dovoljno prepoznat kao problem. 

- Problem dugo postoji, rješenja se znaju, ali su skupa, dugoročna, dakle, treba raditi postepeno. Moje mišljenje je da je saobraćaj u Sarajevu, ne samo zbog zagađenja, akutni problem, da ga treba ograničiti - poručio je Hanjalić. 

Ešref Gačanin, predsjednik Udruženja konsultanata inžinjera Bosne i Hercegovine - UKI BIH, rekao je da su oni organizatori ovog simpozijuma na osnovu ideja, naučnika i stručnjaka koji se bave problematikom čištoće zraka. 

- Ovo je prvi skup koji smo organizovali, a drugi će također biti regionalni i međunarodni krajem juna, početkom jula. Treći skup će biti u septembru. Sa svakog skupa pripremimo preporuke i zaključke koje šaljemo institucijama vlasti i firmama koje se time bave, očekujući da će oni to iskoristiti. Možemo reći da je nešto korišteno - dodao je Gačanin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.