open-navfaktor-logo
search
Velikodušnost velikih ljudi
Sin dobročinitelja rahmetli Mustafe Habula posjetio MC Srebrenica: Prvi put sam ovdje i teško mi je opisati emocije
Mustafa Habul je prije smrti oporukom ostavio više od 500.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica. Otvoren je depo kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida, a Habul je velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije.
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 19:50
get url
text
Reno Habul posjetio depo u MC Srebrenica
Reno Habul posjetio depo u MC Srebrenica
FOTO: MC Srebrenica
Memorijalni centar Srebrenica danas je posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula koji je prije smrti oporukom ostavio više od 500.000 KM ovom centru.
- Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije.
Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.
Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici. Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu - saopćeno je danas iz Memorijalnog centra Srebrenica.
Istakli su da ih je danas posjetio Reno Habul, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti.
Tokom svoje prve posjete, Habul je razgovarao s direktorom i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.
- Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio.
Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja. Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno.
Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji - rekao je Reno Habul.
Kako su naglasili iz Memorijalnog centra, velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja.
- Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave. Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost - navedeno je.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.