open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni stanovnici
Sinanović: Ambulantu u Željeznom Polju žele smjestiti u osnovnu školu, ima li to igdje na svijetu?
Stanovnici Željeznog Polja kod Žepča primorani su preći 15 kilometara do Begovog Hana kako bi se liječili, jer njihova područna ambulanta ne radi od 9. novembra.
25.11.2022. u 21:26
get url
text

Željezno Polje broji 4.500 stanovnika i kako im je saopćeno ambulanta bi trebalo da se otvori u Osnovnoj školi Abdulvehab Ilhamija, čemu se protive nastavnici, ali i roditelji.

VEZANI TEKST - Stanovnici Željeznog Polja kod Žepča i dalje nemaju gdje da se liječe, protiv su otvaranja ambulante u školi

"Van svake pameti"

- Naša ambulanta je zatvorena. Mi nismo vidjeli rješenje, ono nam je nekada pročitano na nekoj sjednici Vijeća mjesne zajednice, da je navodno ambulanta oštećena. Mi to znamo, ona nije oštećena jučer ili prekjučer, već 2014. godine u velikim poplavama. Pokazala se jedna crta preko ambulante i takvih je objekata u Željeznom polju mnogo.

Međutim, u objektu gdje je bila ambulanta u prizemlju, na spratu žive dvije porodice. Ta zgrada je pukla i prije 2014. godine, vjerovatno se negdje zemljište sleglo. Nama samo nije jasno zašto neko hoće adaptirati školu bez da struka procijeni koliko je potrebno da se ta ambulanta adaptira. Apsolutno niko ne spominje ambulantu, to je zaboravljena priča - priča nam stanovnik Kenan Sinanović i dodaje:

- Kažu pregradit će metalnim panelima ambulantu od djece. Ali, to je isti objekat, unutar objekta samo bi vrata dijelila ambulantu. Pa nije to samo pregraditi, čuje se vidi kada dođu teški bolesnici, hitna, ma van svake pameti. Valjda kod nas sve može proći. Glavno im je objašnjenje da će pregraditi školsko dvorište koje je ionako malo.

Sinanović kaže kako su protestovali zbog svega i ponovo će.

- Imali smo proteste i naš zahtjev je da ambulanta ne seli u školu. Na poslijetku, možda bi i pristali da nam se kaže tri-četiri mjeseca. Ali to je rješenje iz kojega se ne vidi izlaz. U postojeću ambulantu se neće vraćati.

U budžetima za 2024. godine u Žepču ne postoji stavka ni za kupovinu zemlje, ni izgradnju novog objekta, niti u kantonu nije planiran novac za to, u kapitalnim projektima se ne nalazi izgradnja ambulante.

Obraćali smo se i mjesnoj zajednici, školi, Općinskom vijeću, načelniku, predsjedavajućem Općinskog vijeća i Domu zdravlja. I nastavnici su bili na strani građana, rekli da odbacuju mogućnost za takvo rješenje, a onda je školski odbor donio odluku da se pristane na to. Politika - govori razočarano Sinanović.

Kaže kako su bukvalno uvjetovani, ili škola ili Begov Han.

"Trebali bismo imati pedijatra, stomatologa..."

Dodaje kako bi se ambulanta mogla smjestiti u prostorije mjesne zajednice, ali je to odbijeno sa obrazloženjem kako nema prilaza za invalide.

- Odbili su jer imaju stepenice, ali moram kazati kako postoji prostorija u prizemlju gdje ljekar može primati nepokretne i teško pokretne. To bi bilo rješenje za nas. Ima i grijanje. Mi smo najveća mjesna zajednica u Žepču i treća po veličini u Zeničko-dobojskom kantonu. Ali... Mi smo peticijom rekli da zbog interesa djece nismo za to da ambulanta bude u školi. Što bi moje dijete bilo uskraćeno za biblioteku, školsko dvorište a volio bih vidjeti taj primjer u svijetu gdje su škola i ambulanta pod istim krovom - govori Sinanović.

Dodaje kako bi na 4.500 stanovnika trebali imati i pedijatra, stomatologa, laboratoriju, a oni su imali ljekara opće prakse i bez toga su ostali prije više od 15 dana.

- Dovedeni smo u situaciju da sutra može pasti snijeg, ne priprema se škola za ambulantu, pa ćemo imati situaciju da 4.500 stanovnika mora ići ljekaru u Begov Han, do kojeg nemamo ni redovne linije.

Svi se kriju, ni od koga se ne može dobiti informacija. Eto šta je i sa školom, što nema ambulante? Mi ćemo organizovati nove proteste i pravno se boriti, ali čekamo da se oglasi vlast da nam kaže šta se radi, dokle se došlo. I na kraju da vam kažem, ta škola koja je sagrađena, mislim 1960. godine, više je ispucala nego ambulanta. Rekao sam direktorici Doma zdravlja Žepče, da kada isele bibliteku da uslikaju zidove i objave ako smiju - govori nam Sinanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.