open-navfaktor-logo
search
Radnički neposluh
Sindikalista Husić: Plaću za rudare moraju osigurati Uprava RMU Zenica i Elektroprivreda BiH
Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica ne silaze u jamu, jer još nisu dobili plaću za april koju su, po Kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, trebali dobiti do 25. maja.
26.05.2023. u 12:24
get url
text

- RMU Zenica je u najtežem stanju od sedam rudnika u sastavu Koncerna Eelektrorivrede BiH. Poslodavac, odnosno Uprava RMU Zenica i Elektroprivreda BiH nisu obezbijedili novac za isplatu plaća. Mi smo uz radnike i tražimo da se ovo u najkraćem roku riješi - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Međutim, rudniku Zenica će morati biti dodijeljen poseban status, ističe Husić, jer ćemo ovakvu situaciju imati svako malo.

- Treba analizirati sve od strukture ljudskih resursa, objekata i pokušati kreirati plan i program u svrhu konsolidacije. Kreka, Breza i Bila su sredine gdje smo imali velikih problema, pa smo se podigli. U ovom momentu u RMU Zenica pitanja koja treba razriješiti su u potpunosti u nadležnosti poslodavca, a to su Uprava rudnika i Elektroprivreda, koji su se obavezali da poštuju Kolektivni ugovor. Taj Kolektivni ugovor nije potpisan dok nije dobijena saglasnost Uprave Elektroprivrede i rukovodstva svih rudnika - navodi Husić.

Primjena Kolektivnog ugovora, naglašava on, obavezujuća je za sve aktere.

Direktora RMU Zenica Mensur Hukić, radnicima je saopćio da je zaključno s 23. majem, račun preduzeća blokiran zbog 4.673.358,81 KM blokada od dobavljača i 35 tužbi bivših i sadašnjih radnika. Također je rekao da i bez pomeonute blokade računa, zbog nedovoljne proizvodnje nemaju dovoljno novca za isplatu aprilske plaće za koju nedostaje 1.401.000 KM.

- Mi već deset dana radimo na kreiranju mogućeg rješenja i pozivali smo poslodavce da riješe problem. Uputili smo prekjučer akt federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, jer mislismo da on treba naložiti poslodavcu da prevaziđu postojeće stanje. Mi nećemo stati do isplate plaće, u punom kapacitetu, pa i ako bude trebalo izaći negdje znamo adrese, to je Uprava RMU Zenica i Elektroprivreda BiH - zaključio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.