open-navfaktor-logo
search
"Tehnički razlozi"
Sindikalisti se uzalud nadali: Forto će ugovore potpisati krajem naredne sedmice
Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo danas dala saglasnost na kolektivne ugovore zdravstvenih radnika, u poslijepodnevnim satima čekao se još potpis premijera Edina Forte.
22.04.2022. u 20:16
get url
text

Radnici u zdravstvu KS, koji 12 dana, i dan i noć borave ispred zgrade Vlade KS, čekajući na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, i večeras su tamo.

Čekaju, kako kažu, "da im neko iz kabineta Forte javi da je premijer potpisao kolektivne ugovore".

- Mi smo ispred zgrade, ne znamo da li je premijer još u zgradi. Ima tamo nekoliko izlaza, tako da može i ući i izaći neopaženo – govore nam radnici u zdravstvu.

Dodaju da je nekim radnicima u zdravstvu, koji imaju kontakte sa Elmedinom Konakovićem, predsjednik Naroda i pravde još prije tri dana obećao "kako neće biti problema, i da će sve biti uredu".

Jasmin Avdović

- Tu informaciju smo od Konakovića dobili prije tri dana, i stvarno bi sve u redu. Sa Vranićem smo jutros parafirali ugovore, a i Vlada je danas dala saglanost na njih. Moglo se desiti da pod Konakovićevim pritiskom Vlada danas ne da saglanost. Iz kantonalnog SDP još jučer ujutro saopćeno je da oni daju podršku svom ministru Vraniću na kolektivne ugovore. To se još nikad nije desilo, ali je time Forti jasno poručeno da SDP-ovi ministri neće glasati protiv kolektivnih ugovora u Vladi KS – kaže Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Dodaje "kako je nakon sjednice Vlade KS prošlo pet sati, te da je Forto imao dovoljno vremena da do kraja dana potpiše kolektivne ugovore".

- Ne znam zaista šta se dešava i koji su razlozi, ako je Vlada dala saglasnost, da kolektivni ugovori danas ne budu potpisani. Da se na svakom ugovoru zadrži po sat bilo je vremena, a onda da se za sedam dana sve objavi u Službenim novinama KS i da svi budu zadovoljni i rasterećeni, i mi, i zdravstvene ustanove i ZZO KS – kaže Avdović.

No, čini se kako više informacija od Sindikata radnika u zdravstvu KS ipak imaju oni iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

VEZANI TEKST - Napeto ispred zgrade Vlade KS: Radnici u zdravstvu još čekaju Fortin potpis

Kako nam je kazao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog Sindikata, "kolektivni ugovori neće biti potpisani do kraja naredne sedmice".

- Imam informaciju, jer je moram imati, pošto sam jedan od strana potpisnika kolektivnog ugovora, da je Vlada dala saglasnost na kolektivne ugovore, ali da danas, zbog tehničkih razloga, nije moguće izvesti da i premijer Forto stavi svoj potpis. Najvjerovatnije će krajem naredne sedmice premijer potpisati kolektivne ugovore - kazao je Hočko.

Prema njegovim riječima, ni on nije zadovoljan kako je sve teklo, barem kada je riječ o vremenu koje je potrošeno.

Prim. dr. Izet Hočko

- Sve se moglo završiti još prošle sedmice. Mi smo pregovore sa Vladom KS završili 12. aprila, i već u četvrtak - 14. aprila moglo se ići na Vladu. No, neki nisu htjeli to poslati prema Vladi. Da je bilo volje kod nekih ljudi moglo smo sve završiti još prije osam dana, imati potpisana sva tri kolektivna ugovora na zadovoljstvo svih - naveo je Hočko.

Koji su to tehnički razlozi zbog kojih Forto danas nije mogao potpisati kolektivne ugovore, niko ne zna.

Pojašnjenje smo željeli čuti i od samog premijera, ali nam se nije javljao na telefon, kao ni ministar zdravstva, koji je uzgred rečeno, svoj dio posla, kada je riječ o kolektivnim ugovorima završio rano jutros, kada ih je sa predstavnicima sindikata parafirao.

Faktor je danas ranije saznao da je premijer jutros bio u domu zdravlja gdje je uradio PCR test na prisustvo koronaviruisa, koji mu je potreban za ulazak u Španiju.

Forto naime, kako nam je kazao naš izvor, sutra službeno putuje u Barcelonu. Da li je putovanje u Španiju "taj tehnički razlog" ili je po srijedi ipak nešto drugo, ostaje da vidimo u narednim danima.

Podsjetimo, jutros je Haris Vranić, ministar zdravstva KS, sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirao kolektivne ugovore.

VEZANI TEKST - Parafiran kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u KS, čeka se odluka Vlade

- Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata. Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora, saopćio je Press KS.

Agonija radnika u zdravstvu KS traje više od 30 mjeseci. Oni od 2. septembra 2019. godine traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava tražili su i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.