open-navfaktor-logo
search
Dali su i rok
Sindikat doktora FBiH traži rješavanje problema u zdravstvu ili ide u štrajk
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno te da će donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu.
23.12.2023. u 11:54
get url
text

- Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije je 26. oktobra 2023. održao štrajk upozorenja kako bi upozorio na odugovlačenje Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu. Od svih ostalih zakonskih oblika borbe smo tada odustali jer smo 8. novembra 2023. na sastanku s federalnim ministrom zdravstva dobili obećanje da ćemo do kraja 11. mjeseca završiti proceduru potrebnu za početak pregovora. Izgleda da se ponavlja priča sa prvog sastanka i da opet zdravstvo FBiH od ministra i Vlade ima samo obećanje koje nije ispunjeno. Dok Vlada FBiH s drugim sindikatima sklapa kolektivne ugovore, naš sindikat u potpunosti ignoriraju - navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu kako od svojih zahtjeva neće odustati te pozivaju federalnog ministra zdravstva da pokaže odgovornost i pripremi sve za pregovore, a Vladu FBiH da pokaže da je Vlada na koju građani mogu računati.

- Ukoliko do kraja mjeseca ne bude konkretnog koraka od strane Vlade FBiH u rješavanju problema u zdravstvu, mi ćemo donijeti odluku o obustavi rada, štrajku, a Vlada FBiH će biti odgovorna što građanima FBIH nije osigurala ono na šta imaju pravo, a to su zdravstvene usluge i stabilan zdravstveni sistem. Također ćemo s pravnim savjetnikom Sindikata pokrenuti sudskim putem borbu za kraj diskriminacije zdravstvenih radnika - poručili su iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.