open-navfaktor-logo
search
Trakavica se nastavlja
Sindikat Doma zdravlja KS prije mjesec pozvao radnike da vrate sporne uniforme, u upravi nisu vidjeli nijedan vraćeni primjerak
Nastavlja se višemjesečna trakavica oko uniformi za rad uposlenih u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo.
24.03.2023. u 11:07
get url
text

Nakon što je utvrđeno da je uniforma neupotrebljiva - štetna (vrsta, karakteristike i ponašanje materijala u radnim uvjetima predviđenim za zdravstvene ustanove), izgledom-krojem sramotna, brojevima upotpunosti nekategorisana na za to pravilan način, Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS (OSOJUDZKS) 22. februara pozvala je sve svoje članove, ali i članove ostalih sindikata u zdravstvu u KS da vrate uniforme (u stanju u kojem su ih dobili) svojim sindikalnim povjerenicima.

Jesu li radnici vratili uniforme nadređenima

Petnaestak dana poslije Predsjedništvo OSOJUDZKS promijenilo je raniju odluku i pozvalo radnike da neodgovarajuće uniforme vrate nadređenima, a zbog poštovanja buduće procedure o uniformama, sami nabave, odnosno kupe, one odgovarajućeg materijala u istoj boji, kako je to navedeno u spomenutoj proceduri.

O tome je Faktor pisao 10. marta kada su nam iz Sindikata kazali "kako neće odustati od ranije donesene odluke da radne uniforme, koje su uposleni nedavno dobili, ne zadovoljavaju potrebe rada zaposlenih zdravstvenih radnika u JU Dom zdravlja KS".

VEZANI TEKST - Sindikat: Ne odustajemo, pozivamo zdravstvene radnike da menadžmentu Doma zdravlja vrate uniforme

Iz Sindikata, 14 dana poslije, stiže nejasna informacija. Navode "kako uprava nije zadužila radnike za uniforme nego odgovorne osobe pojedinačnih službi i svi koji su vratili uniforme, one stoje kod šefova u istim kutijama u kojima su i došle u službu. Međutim, u OSOJUDZKS ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja - jesu li svi radnici vratili uniforme, ako nisu koliko ih je to uradilo, te dokle će te uniforme biti "kod šefova", odnosno koji je njihov dalji put? 

S druge strane, u menadžmentu Doma zdravlja ništa ne znaju! Navode "kako nisu vidjeli da je iko vratio uniforme".

- Do sada u Upravu JU Dom zdravlja KS niko nije vratio uniformu i nemamo informaciju ako radnici vraćaju uniforme, gdje ih vraćaju i kome - stoji u pisanom odgovoru kojeg potpisuje mr. sc. med. prim. dr. Milan Mioković, pomoćnik generalnog direktora za organizaciju i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti.

Faktor je o spornim uniformama, koje su radnici ove zdravstvene ustanove dobili nakon više od 15 godina, pisao još početkom januara kada su uposleni dobili po jedan primjerak da probaju.

Nekoliko radnika sa kojima smo tada razgovarali kazali su nam da su uniforme skrojene od materijala koji podsjeća na najlonsku vreću te da se ne mogu sterilizirati, što je posebno problem za medicinsko osoblje koje je tokom rada u doticaju sa krvlju, poput radnika u laboratorijama i stomatologa.

No iz Doma zdravlja tada nam je rečeno "kako je kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantili) urađena nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure".

- Prije sklapanja Ugovora u postupku javnih nabavki vodilo se računa o svim potrebnim certifikatima i na osnovu dostavljenih uzoraka, prema obavezama u Ugovoru, u narednom periodu slijedi šivanje i distribucija odjevnih komada čija je vrijednost definisana i u Ugovoru koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, a iznosi 399.496,50 KM sa PDV-om – dio je odgovora koji smo iz JU Dom zdravlja KS dobili 12. januara.

Za izradu uniformi izabrana je firma Greensoft d.o.o. iz Zenice, sa kojom je krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS sklopila ugovor.

Na internet stranici firme stoji "da se bave proizvodnjom proizvoda od tekstila te da na prvo mjesto stavljaju zdravlje i udobnost".

Zanimljivo je da je kao direktorica firme na ovom linku navedena Hatidža Šarić-Tufekčić, članica Naroda i pravde, koja je bila i na kandidatskoj listi ove stranke na izborima održanim prošle godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Polovinom februara uniforme su stigle, a radnici su, kako bi pokazali koliko ne odgovaraju radnim zadacima medicinskog osoblja, po društvenim mrežama postavljali fotografije.

"Kao da smo robijaši", "Bolje su obučeni oni koji izdržavaju kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Zenica", "Nikad ovo na sebe neću obući. Sramota! Dovoljno je što radim na stolici (stomatološkoj) iz 18. stoljeća, a pritom za JUDZKS zaradim oko 300.000 KM godišnje", "Užas ovo je dokaz koliko smo obezvrijeđeni. Dobila sam suknjicu za broj manju sa dubokim izrezom, a tražila hlače. Nije prikladno vidjeti recepcionerku hotela da radi u uskoj suknjici, a ne medicinske sestre koje pružaju usluge bolesnoj populaciji i to na nivou javne ustanove. Da nije tužno, bilo bi žalosno! Bijeli mantil ima etiku i ponosno se nosi, a ova uniforma gazi kodeks medicinske etike"..., samo su neki od komentara zdravstvenih radnika po društvenim mrežama.

Iz Sindikata su 10. marta još jednom, po ko zna koji put ponovili da uniforme ni u kom slučaju ne odgovaraju uvjetima rada jednog zdravstvenog radnika, jer su napravljene od materijala koji podsjeća na "ceradu", ne mogu se prati čak ni na 60, nego samo na 40 stepeni, niti se mogu sterilizirati.

- U nekoliko navrata smo informisani da, s obzirom na to da se žalimo na nemogućnost pranja uniformi na temperaturi od 90 stepeni "posljednja faza sterilizacije obavlja se peglanjem", a navodna tvrdnja je u skladu sa usmenom izjavom predstavnika menadžmenta, stav osoblja Odjela javnih nabavki. Međutim, na uniformama je maksimalna temperatura peglanja (1-jedinica). Dakle, ni ova tvrdnja posljednje faze sterilizacije peglanjem, koja se obavlja isključivo podešavanjem procesa peglanja na – jedan, ne može biti shvaćena kao istinita – naveli su 10. marta iz Predsjedništva Sindikata radnika u zdravstva (SRZ) u KS - Osnovna sindikalna organizacija (OSO) JU Dom zdravlja KS.

Za menadžment kvalitet materijala nije sporan

No za menadžment Doma zdravlja kvalitet uniformi, odnosno sastav materijala od kojeg su izrađene, nije sporan i prihvatljiv je po ISO standardima, što nam je 17. februara u pisanom obliku naveo i prvi čovjek JU Dom zdravlja KS doc. dr. Abel Baltić.

VEZANI TEKST - Sindikat pozvao zdravstvene radnike da danas vrate uniforme koje je nabavio Dom zdravlja KS

- U vezi primjedbe na sastav materijala obavještavamo vas da je ponuđač, na naš zahtjev dostavio Izvještaj laboratorijske analize Bosnainspekt d.o.o Sarajevo kojim je konstatovano da ponuđeni materijal sastava 65 posto poliester, 35 posto pamuk u tenderskoj dokumentaciji je prihvatljiv za izradu uniformi za uposlenike, te su dostavljeni i certifikati ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015. Firma Greensoft Zenica je uredno u tenderskoj dokumentaciji dostavila dokumente kojima dokazuje da među uposlenicima ima 50 posto osoba sa invaliditetom. Kompletan postupak javne nabavke nalazi se na Portalu Agencije za javne nabavke i u bazi Ureda za borbu protiv korupcije – naveo je Baltić.

Sličan odgovor, samo ovog puta u užoj formi bez detalja, dobili smo i danas iz javne ustanove.

- Ponovo napominjemo da uniforme odgovaraju uvjetima tenderske dokumentacije što je potvrđeno laboratorijskim ispitivanjem i inspekcijskim nadzorom kvalitete industrijskih proizvoda - stoji u odgovoru kojeg potpisuje Mioković.

Šta će zaista na kraju biti sa 7.120 odjevnih predmeta, koji su plaćeni blizu 400.000 KM, ostaje da vidimo!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.