open-navfaktor-logo
search
Zenica
Sindikat državnih službenika i namještenika najavio štrajk upozorenja
Samostalni Sindikat državnih službenika i namještenika, Sindikalna organizacija Grada Zenica najavila je mogućnost organiziranja štrajka upozorenja ako uskoro ne bude usvojen budžet ili Odluka o finansiranju Grada Zenice za prva tri mjeseca 2020. godine.
27.01.2020. u 11:11
get url
text

Gradonačelnik Fuad Kasumović dva puta je sa dnevnog reda povlačio Prijedlog budžeta sa sjednica Gradskog vijeća, koje nije izglasalo Odluku o privremenom finansiranju.  

- Neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju i Prijedloga budžeta došlo je do nemogućnosti funkcioniranja grada kao lokalne samouprave, odnosno nemogućnosti plaćanja svih finansijskih obaveza...Pozivamo ih da u što kraćem vremenu iznađu rješenje za novonastalu situaciju kako bi bile spriječene veće štete - kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik te sindikalne organizacije koja ima 270 članova Nermin Ljubović.

Članica tog sindikata Emilija Pašalić najavila je da će poslije 5. februara, kada je zakonski rok za isplatu plaća, pokrenuti štrajk upozorenja ako ne bude usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju. 

Neusvajanje finansijskih dokumenta uskoro bi, istakli su sindikalci, moglo u potpunosti blokirati Grad i ustanove koje se oslanjaju na finansiranje iz gradskog budžeta.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.