open-navfaktor-logo
search
Pozvani na sastanak
Sindikat ljekara FBiH sutra u Federalnom ministarstvu zdravstva: Ukoliko ne bude pomaka idemo u štrajk
Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu dobili datum o početku pregovora za novi kolektivni ugovor, ali je iz Federalnog ministarstva zdravstva stigao poziv za sutrašnji sastanak.
22.02.2024. u 09:42
get url
text
Predsjednica Saveza dr. Marina Berberović nada se da to, kako kaže, neće biti uzalud potrošeno vrijeme, te da će sa sastanka izaći sa konkretnim datumima o početku pregovora sa Federalnom vladom.
 
Dr. Marina Berberović
- Nemamo detaljnijih informacija, kako je ministarstvo zamislilo sastanak, ali se iskreno nadam da to neće biti još jedno kupovanje vremena i odugovlačenje. Ukoliko se pomaci ne dese, mi ćemo već sutra zakazati tačan datum sjednice Upravnog odbora na kojem ćemo donijeti odluku o svemu onome što smo stavili na čekanje od 10. januara, kada smo im poslali odgovor na njihov prijedlog protokola, a to je pokretanje generalnog štrajka i borba za naša prava, jer i previše smo im vremena dali.
Opet ću ponoviti da se nadam pomaku, ali ako ga sutra ne čujemo, generalni štrajk je neizbježan - istakla je Berberović.
Ono što Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije traži od Federalne vlade je ujednačavanje primanja ljekarima na području cijele FBiH.
Berberović ističe kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto.
Sindikat traži da koeficijent složenosti poslova za ljekara specijalistu bude šest, a da satnica za područje FBiH iznosi tri KM.
- Mislim da ne postoji argument kojim se mogu opravdati ogromne razlike u plaćama. Radi se isti posao, a možda su čak u manjim sredinama ljekari
opterećeniji zbog nedostatka kadra - kazala je Berberović ranije ovog mjeseca za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.