open-navfaktor-logo
search
"To je dezerterstvo"
Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS: Ne može se štrajkovati usred pandemije
Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (SSMSITKS) danas su ponovili kako ne podržavaju štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je započeo 2. septembra 2019. godine, te poručili kako se ne može štrajkovati usred pandemije kada je narodu potrebno pomoći.
14.07.2020. u 13:09
get url
text

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Elvedin Vatreš je na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio kako je Sindikat osnovan nedavno, da je prva skupština održana 17. januara 2020. godine.

- Sindikat smo osnovali da bismo se borili za status medicinske sestre, za bolje sutra i da bismo vratili nekadašnje povjerenje medicinske sestre koje je imala - rekao je Vatreš, navodeći da je medicinska sestra danas na margini i da je zaboravljena.

Poručio je kako ovom prilikom želi uputiti i poruku predsjedjedniku Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS Edi Selimiću, poručujući kako "ne želi biti ni u kakvom fajtu". U tom kontekstu, Vatreš je naveo kako je njegov sindikat registrovan 21. januara, da ima svoj ID broj te kako broji blizu 700 članova, demantirajući pritom navodne tvrdnje da sindikat nije validno registrovan, odnosno da je broj članova puno manji.

- U vrlo kratkom vremenskom periodu smo došli do broja od 700 medicinskih sestara, što je jako bitno. Imate jednu organizaciju koja je u par mjeseci počela da raste. Dakle, nije tačno da imamo samo 166 članova - naveo je Vatreš.

Iako se Sindikat prije nekoliko dana o tome već oglasio, Vatreš je ponovo poručio da ne podržavaju štrajk Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je započeo 2. septembra 2019. godine.

- Ne želimo podržavati štrajk koji traje već više mjeseci, a u kojem smo bili i mi u nekom periodu prije sedam-osam mjeseci. Uvidjeli smo da se neke stvari ne mogu raditi u periodu pandemije, odnosno u vremenu kada se narodu treba pomoći - rekao je Vatreš, podvlačeći kako ne pomoći pacijentu smatra dezerterstvom.

Vatreš je podvukao kako je neprihvatljivo pobjeći u situaciji kada se javljaju teška oboljenja, kada je masa pacijenata pred vratima, dugi redovi pred zdravstvenim ustanovama. Prema njegovim riječima, ko to nije shvatio, nije mu mjesto u ovom poslu.

Podijelio je i podatke da se trenutno u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo nalazi oko 2.700 medicinskih sestara i tehničara, koji su raspoređeni u tri sindikata.

Na pitanje koji su to konkretni koraci koje će njegov sindikat poduzeti u borbi za bolji status medicinske sestre, Vatreš je kazao kako s obzirom na aktuelnu situaciju s pandemijom COVID-19 smatraju da nije pravo vrijeme za štrajkove, no kako će, čim se situacija malo smiri, krenuti prema vladama, kolektivnom ugovoru, odnosno traženju boljeg mjesta za "zaboravljenu medicinsku sestru".

- Ne možemo ostaviti narod na ulici, da bismo kazali nama treba veća plata - zaključio Vatreš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.