open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Sindikat metalaca ZDK traži posebne mjere zaštite na radu zbog visokih temperatura
Imajući u vidu aktuelne visoke temperature, koje će prema prognozama biti na vrhuncu u petak, 23. juna (kada bi temperatura mogla dostići 38 stepeni Celzijusa), Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog poziva poslodavce da u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu poduzmue adekvatne mjere zaštite u cilju sprečavanja štetnih posljedica po zdravlje radnika.
22.06.2023. u 11:54
get url
text

Članom 50. Zakona o zaštiti na radu (Službene novine Fedracije BiH broj 79/20), kako se navodi,  propisano je da radnik ima pravo na sigurne i zdrave uvjete rada, kao i da radna okolina i sredstva za rad moraju, s obzirom na prirodu posla, biti sigurni za radnike i ne smiju ugroziti njihovo zdravlje.

Članom 91. Pravilnika o opštim mjerama zaštite na radu za građevinske objekte namijenjene za radne i pomoćne prostorije (Službeni list SRBiH broj: 05/88) je propisano da se u svim radnim prostorijama moraju  u ljetnom i zimskom periodu obezbijediti povoljni uvjeti rada u pogledu temperature, vlažnosti i brzine kretanja vazduha.

S tim u vezi, Sindikat metalaca preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati i njihovog nastavka poslije 16 sati.

- Ukoliko je rad kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporučujemo da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjerite na šest sati ujutro, ukoliko je to moguće, ili da primjenite neku drugu adekvatnu mjeru koja će smanjiti izloženost radnika visokim temperaturama na njihovom vrhuncu - navodi se u saopćenju. 

Radne prostorije je potrebno na odgovarajući način ventilirati radi snižavanja temperature u radnoj okolini na prihvatljiv nivo, kao i radi osiguranja dovoljne cirkulacije zraka, u skladu sa posebnim podzakonskim propisom.

Sindikat metalaca preporučuje da se pauza u toku rada produži te eventualno koristi višekratno, kao i da se radnicima omogući da pauzu provedu u posebnim prostorijama koje su klimatizovane, uz stavljanje na raspolaganje odgovarajućih osvježavajućih i izotoničnih napitaka.

Također, preporučuju da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika sagledaju mogućnost korištenja godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, (ili drugog vida odsustva) u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.