open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sindikat: Nakon uredbe Vlade FBiH poslodavci nemaju nijedan valjan izgovor da radnicima ne isplate pomoć
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozdravio je današnju uredbu Vlade Federacije kojom se poslodavcima u FBiH ostavlja mogućnost da radnicima isplate pomoć od 2.520 KM koje neće biti oporezovene. Imaju mogućnost da ovu pomoć isplate i na šest rata do juna 2024. godine.  
12.12.2023. u 17:11
get url
text

- Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine pozdravlja svako rješenje kojim će se poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i radnica u Federaciji BiH pa tako i današnju Uredbu Vlade Federacije BiH. 

S obzirom na to da su prethodnih mjeseci uporno pokušavali ubijediti javnost da žele isplaćivati veće plaće radnicima, a da to nisu u prilici zbog visoke stope poreza i doprinosa, današnja uredba je odlična prilika za sve poslodavce da u narednih šest mjeseci pokažu da li su govorili istinu - navode iz SSSBiH. 

Dodaju kako isplatom 420 KM svakog mjeseca u narednih pola godine, koji neće biti oporezovan, će svim radnicima koji primaju minimalnu plaću osigurati da ona bude nešto viša od 1.000 KM.

VEZANI TEKST - Nikšićeva vlada nastavila praksu Novalićeve: Poslodavci mogu pomoći radnicima sa 2.520 KM

- I za sve druge radnike će ovaj iznos predstavljati pomoć u prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se, nažalost, većina danas nalazi. 

Uredba za poslodavce ima čak i povoljnije rješenje nego je to predviđeno Prijedlogom zakona o minimalnoj plaći tako da neće imati nijedan valjan izgovor da pomenuti iznos ne isplaćuju uz plaću radnicima narednih šest mjeseci.

Iako je današnja Uredba Vlade Federacije BiH pozitivan signal za radnike u FBiH, to je ne oslobađa obaveze ispunjenja izrečenog u ekspozeu premijera Nermina Nikšića da će usvojiti Zakon o minimalnoj plaći FBiH kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM. Nažalost, zbog sve nepovoljnije ekonomske situacije taj iznos će morati biti korigovan i minimalna plaća će morati biti zakonom definisana u iznosu većem od predloženog - naveli su iz Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.