open-navfaktor-logo
search
Istrajni u namjeri
Sindikat: Ne odustajemo, pozivamo zdravstvene radnike da menadžmentu Doma zdravlja vrate uniforme
Na sjednici Predsjedništva Sindikata radnika u zdravstva (SRZ) u KS – Osnovna sindikalna organizacija (OSO) JU Dom zdravlja KS odlučeno je da se ne odustaje od ranije donesene odluke da radne uniforme, koje su uposleni nedavno dobili, ne zadovoljavaju potrebama rada zaposlenih zdravstvenih radnika u JU Dom zdravlja KS.Iz OSOJUDZKS članove Sindikata savjetuju da neodgovarajuće uniforme vrate nadređenima, a zbog poštovanja buduće procedure o uniformama, sami nabave uniforme odgovarajućeg materijala u istoj boji, kako je to navedeno u pomenutoj proceduri.
10.03.2023. u 17:53
get url
text

Iako su ranije bili donijeli takvu odluku, OSOJUDZKS odustao je od da sakupi uniforme i vrati ih menadžmentu zdravstvene ustanove, jer na to, kako kažu, - nemaju pravo.

Kako saznajemo, zdravstveni radnici ovih dana sami kupuju uniforme za rad, jer u onima koje su dobili ne mogu raditi.

Prava bura negodovanja kod doktora, medicinskih sestara i tehničara izazvana je kada su, nakon 15 godina, polovinom januara dobili po jedan primjerak uniforme za rad kako bi je probali.

No uniforma koju su dobili ni u kom slučaju, kako su radnici naveli, ne odgovara uvjetima rada jednog zdravstvenog radnika, jer je napravljena od materijala koji podsjeća na "ceradu", ne može se prati na 60, nego samo na 40 stepeni, niti se može sterilizirati.

{$galerijaFotografija}

- U nekoliko navrata smo informisani da, s obzirom da se žalimo na nemogućnost pranja uniformi na temperaturi od 90 stepeni "zadnja faza sterilizacije obavlja se peglanjem", a navodna tvrdnja je u skladu sa usmenom izjavom predstavnika menadžmenta, stav osoblja Odjela javnih nabavki. Međutim, na uniformmama je maksimalna temperatura peglanja (1-jedinica). Dakle, ni ova tvrdnja zadnje faze sterilizacije peglanjem, koja se obavlja isključivo podešavanjem procesa peglanja na – jedan, ne može biti shvaćena kao istinita – navode iz Predsjedništva Sindikata radnika u zdravstva (SRZ) u KS – Osnovna sindikalna organizacija (OSO) JU Dom zdravlja KS.

Prema onome što su dalje naveli, poslodavac ne posjeduje važeći interni Akt o sigurnosti na radu niti Akt o procjeni rizika, a za vrijeme procesa kreiranja zahtjeva, u smislu vrste, kvalitete i sigurnosnih preduvjeta prema mogućem dobavljaču uniformi, nije omogućeno učešće radnika i njihovih predstavnika.

- Također, nisu ispoštovana pravila i mjere koji se odnose na radnike te njihovo prilagođavanje procesu rada, spolu, dob, fizičkim i pishičkim sposobnostima, jer dostavljena uniforma smanjuje/ograničava ukupne spihofizičke performanse osoblja u skladu sa fizičkim i psihičkom zahtjevnošću/težinom poslova. Nije zadovoljena zakonska obaveza da radna oprema mora odgovarati radnom procesu koji se obavlja i biti prilagođena toj svrsi kako ne bi ugrožavala sigurnost i zdravlje radnika. Dalje, uniforme nisu nabavljene za svih 2.070 zaposlenih nego za njih 1.800, odnosno da, iako su uniforme/mantili nabavljani i za nezdravstveni kadar, iste nisu planirane za nezdravstveni kadar koji pripada „upravi-menadžmentu“, stava smo da ozbiljna ustanova koja uvodi ozbiljan kodeks oblačenja, treba ga primijeniti na sve radnike u svim odjelima i službama – stoji, između ostalog, u dokumentu Odluke Predsjedništva Sindikata radnika u zdravstva (SRZ) u KS – Osnovna sindikalna organizacija (OSO) JU Dom zdravlja KS.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši, žene moraju hodati kao gejše

Za izradu uniformi izabrana je firma Greensoft d.o.o. iz Zenice, sa kojom je krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS sklopila ugovor.
Sredinom januara iz Doma zdravlja KS Faktoru je rečeno "kako je kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantili) urađena nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure, a Ugovor, koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, iznosi 399.496, 50 KM sa PDV-om".

Na internet stranici firme stoji "da se bave proizvodnjom proizvoda od tekstila te da na prvo mjesto stavljaju zdravlje i udobnost".

Zanimljivo je da je kao direktorica firme na ovom linku navedena Hatidža Šarić-Tufekčić, članica Naroda i pravde, koja je bila i na kandidatskoj listi ove stranke na izborima održanim prošle godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Na internetu mogu se naći fotografije Hatidže Šarić-Tufekčić u društvu predsjednika stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem.

sindikat10.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.