open-navfaktor-logo
search
Radnici izignorisani
Sindikat o smjeni Kape: Na čelu javnih preduzeća u KS ipak ima mjesta samo za podobne stranačke kadrove
Planirana politička smjena direktora KJP Skenderija, i pored jučerašnjeg apela radnika ove firme kao i Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBIH), je provedena odlukom Nadzornog odbora o smjeni koja je donesena jučer poslije podne.
06.01.2022. u 13:08
get url
text

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti saopćio je da podatak da je odluka donesena jednoglasno od članova NO jasno upućuje na činjenicu da Vlada KS kao vlasnik kapitala je potpuno zanemarila stavove i apel radnika i postupila onako kako to već decenijama biva u javnim preduzećima.

VEZANI TEKST - Damir Petrinić izabran je za v.d. direktora Skenderije

- Smjena vlasti znači i smjenu direktora, a interesi same kompanije i ljudi koji u njoj zarađuju svoju egzistenciju su potpuno nebitni. Nažalost, to je ono što je očigledno zajedničko svim političkim strankama bez obzira na ono što one deklarativno ističu - navode iz Sindikata.

Ističu da su kao sindikat koji zastupa interese radnika i radnica ove firme svjesni da su vrlo malo mogli učiniti kako bi ovu retrogradnu praksu spriječili.

- Također smo svjesni da radnici moraju raditi i da ne mogu birati direktore. Pokušali smo ukazati na činjenice i argumentovano ubjediti vlasnika kapitala da razmišlja o budućnosti firme i njenih radnika. Nismo uspjeli promjeniti praksu koja je "sahranila" mnoge uspješne firme u prošlosti i mnoge radnike ostavila na ulici. Ali ono što možemo je konstantno i "pod lupom" držati novu Upravu KJP Skenderije - naveli su iz Sindikata.

VEZANI TEKST - Radnici pitaju Fortu: "Skenderija" se digla iz pepela, ko i zašto sada želi promjenu u preduzeću?

Kako dodaju u saopćenju, tražit će da se socijalni dijalog koji je uspostavio prethodni direktor nastavi.

- Tražit ćemo da promjena rukovodstva bude praćena promjenom uvjeta rada i primanja radnika na bolje. I nećemo dozvoliti da to bude bilo šta drugo. O svemu ćemo redovno izvještavati javnost i građane i građanke Sarajeva i BIH kako bi na predstojećim izborima imali razloga i motiv da glasaju ili za određene opcije ili protiv njih. To je naša obaveza kao sindikata koji je izabrao da ne bude produžena ruka niti jedna političke opcije, sindikata koji sarađuje sa svim strankama i hrabro ističe one koji rade u interesu radnika, a još hrabrije kritikuje one koji se o te interese ogluše.

Članove NO KJP Skenderija smatramo osobnim garantima da će se položaj i status radnika i radnica Skenderije u narednom periodu značajno poboljšati, a firma nastaviti sa uspješnim radom. To je jedini alibi koji ćemo im priznati za odluku koju su jučer donijeli - naveli su iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.