open-navfaktor-logo
search
Zahtjevi
Sindikat obrazovanja KS traži javne konkurse za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo davanje saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa za prijem 155 radnika na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i 95 radnika na neodređeno vrijeme u JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo.
30.03.2023. u 15:15
get url
text

Sindikat smatra da je jedan od velikih problema u obrazovanju nedostatak i stalna promjena radnika. Za razliku od prijema radnika u ostalim sektorima, naročito u organima i institucijama Kantona u kojima se radnici permanentno primaju na neodređeno vrijeme, u obrazovanju su konkursi na neodređeno vrijeme praksa u godinama kad se vode političke kampanje.

- Takav pristup vlasti prema radnicima u ovoj djelatnosti ima za posljedicu konstantno mijenjanje radnika na upražnjenim radnim mjestima. To direktno utječe na učenike, u smislu navikavanja na odgajatelje/nastavnike razredne nastave odnosno nastavnike predmetne nastave i njihove metodologije rada, ali i na radnike jer ne mogu da riješe svoje drugo najvažnije egzistencijalno pitanje u životu - pitanje zaposlenja - navodi se u saopćenju Sindikata.

Ističu da su u prethodnom periodu prikupili podatke iz podružnica i uradili analizu te od Vlade Kantona Sarajevo zahtijevaju raspisivanje javnih konkursa za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.