open-navfaktor-logo
search
Veliko nerazumijevanje
Sindikat od ministrice traži hitno rješavanje problema roditelja koji ne mogu djeci produžiti vrtić u Sarajevu
Nakon što su se brojni roditelji iz Sarajeva suočili sa problemom produženja boravka svoje djece u vrtićima zbog elektronskog sistema prijave poznatijeg kao EMIS,oglasili su iz samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije.
03.08.2023. u 14:46
get url
text

Zahtjev za hitno rješavanje problema u JU "Djeca Sarajeva" uputili su ministrici obrazovanja KS Naidi Hoti Muminović.

- Poznato Vam je s kojim se sve problemima susreću roditelji pri upisu djece u vrtić, a svi problemi su počeli prilikom uvođenja EMIS programa i samog načina prijave i upisa djece. Naime, veliki broj djece koja već više godina koriste usluge naše ustanove ove godine su ostali bez svog mjesta u vrtiću iz razloga jer roditelji nisu uspjeli izvršiti rezervaciju mjesta za svoje mališane.

Kako zbog EMIS programa roditelji nisu rezervisali mjesto za svoje dijete uposlenik Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obavijestio je JU "Djeca Sarajeva da će rezervaciju učiniti Ministarstvo, ali do toga nije došlo. Zbog pomenute situacije roditelji vrše veliki pritisak na uposlene u JU "Djeca Sarajeva", traže pomoć i rješenje problema, a probleme ne mogu riješiti radnici - kažu u Sindikatu.

Ukazali su na činjenicu da se od uvođenja EMIS programa radnici JU "Djeca Sarajevo" Sarajevo nalaze u vrlo nezavidnoj situaciji iz razloga što nailaze na velike probleme i nerazumijevanje.

-Prilikom donošenja bilo kakvih odluka od strane Ministarstva nikada se nije struka saslušala niti pitala za mišljenje, nego isključivo po svom nahođenju radite. Smatramo da radite pogrešno. Ako dozvolite da ovoliko djece ne bude upisano u vrtiće dolazi do smanjenja broja grupa što direktno dovodi do ugrožavanja radnih mjesta odgajatelja, medicinskih sestara kao i drugih uposlenika naše ustanove. To Vam nećemo dozvoliti.

Imajući u vidu naprijed navedeno od Vas tražimo da se hitno i bez odlaganja uključite u rješavanje pomenutog problema, u suprotnom bićemo prisiljeni da svoje pravo zaštite iz radnog odnosa osiguravamo kroz sindikalnu borbu, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će snositi posljedice- poručili su iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.