open-navfaktor-logo
search
Nema opravdanja
Sindikat od Vlade FBiH traži ujednačavanje primanja ljekarima, rok je kraj januara
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH očekuje da sredinom naredne sedmice od Federalne vlade dobije prijedlog protokola o pregovaranju za novi kolektivni ugovor.
22.01.2024. u 07:39
get url
text

Predsjednica Saveza dr. Marina Berberović kaže kako Federalno ministarstvo pravde te Ured za zakonodavstvo u narednim danima trebaju dati odgovor - da li je to u skladu sa zakonom?!

- Jasno nam je da su to stvari koje se ne mogu u jednom danu završiti, ali mi isto tako nećemo čekati unedogled. Dogovor unutar Sindikata je da ćemo im dati rok od sedam do 10 dana, što je idući utorak ili srijeda, kada ćemo od Federalnog ministarstva zdravstva tražiti odgovor - da li je završena procedura. Ako do kraja januara ne dobijemo službene odgovore i ako se stvari ne pokrenu, mislim da nema smisla zadavati neke nove rokove. Mi smo Vladi 10. januara poslali odgovor na njihov prijedlog protokola i to će do kraja mjeseca biti 20 dana. Ako ne bude konkretnog pomaka do tada, mi svoju borbu nastavljamo na ovaj ili onaj način, a to znači da generalni štrajk nije isključen. Ipak, se nadam da do toga neće doći - naglašava Berberović.

 VEZANI TEKST - Federalno ministarstvo zdravstva voljno pregovarati, ljekari za sada odustaju od štrajka

Podsjetimo, prošlog mjeseca Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH zaprijetio je Vladi FBiH i resornom ministarstvu zdravstva generalnim štrajkom i tužbama ako do 31. decembra 2023. godine ne riješe probleme u zdravstvu.

Berberović ističe kako je nedopustivo da se plaće ljekara u FBiH razlikuju i do 50 čak posto.

 

 Dr. Marina Berberović

- Ne možemo govoriti da će postignuti dogovor biti univerzalan, odnosno važiti za cijeli prostor FBiH jer, primjera radi, ljekarima u Kantonu Sarajevo neće se povećavati plaće jer oni imaju više nego što mi tražimo za doktore u drugim kantonima. U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) bi ta povećanja bila minimalna iz razloga što je njihova satnica već sad veća od one koju mi tražimo za ostale ljekare. Međutim, to povećanje bi u Orašju ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) bilo za 50 posto. Možda bi ljekarima u Tuzlanskom kantonu plaće bile veće za 20 do 30 posto. U ovom trenutku nemam precizne podatke za sve kantone, kada je riječ o tome koliko bi iznosilo to povećanje. Ono što tražimo i što je naš početni zahtjev u prijedlogu kolektivnog ugovora, kojeg smo poslali Federalnoj vladi, odnosno Ministarstvu zdravstva, jeste da se plaće ljekara na području cijele FBiH ujednače sa kantonima u kojima su one najviše - pojašnjava Berberović.

Sindikat traži da koeficijent složenosti poslova za ljekara specijalistu bude šest, a da satnica za područje FBiH iznosi tri KM.

- Šta će Vlada na to reći, vidjet ćemo, ali mislim da ne postoji argument kojim se mogu opravdati ogromne razlike u plaćama ljekara. Radi se isti posao, a možda su čak u manjim sredinama ljekari opterećeniji zbog nedostatka kadra, kao što je Livno u kojem imate dva anesteziologa koja dežuraju. U Orašju ne postoji kardiolog, a te zdravstvene usluge neko mora pokriti, što znači da neko radi više nego što bi trebao po svom opisu posla nego, primjera radi, u sredinama gdje imate na raspolaganju više doktora. Zato mislim da opravdanja da se primanja ne ujednače nema - istakla je Berberović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.