open-navfaktor-logo
search
Izbor direktora škola
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS: Ministrica (ne)svjesno izaziva štrajk?
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO) - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da je pokrenuo proceduru organiziranja sindikalnih aktivnosti, koje ne isključuju štrajkove i proteste, a sve s ciljem zaštite interesa radnika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.
27.03.2023. u 14:43
get url
text

Kako navode u saopćenju za javnost, koje potpisuje predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata u KS Saudin Sivro, razlog je Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo koji je utvrdila ranije ovog mjeseca Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.

- Već je izvjesno da će početkom aprila Sindikat jednosatnim štrajkom upozoriti članove Vlade i zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se pogrešna odluka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović treba ispraviti i u zakon ugraditi nedostajući stav u članu 109 - naglašeno je u saopćenju Sindikata.

Kako naglašavaju, u članu 109. Zakona ministrica Hota-Muminović je, uprkos jasno izraženom usmenom i pisanom stavu Sindikata, izbrisala stav iz važećeg zakona koji glasi "U proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora, članovi školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika obavezni su podržati obrazložen prijedlog vijeća roditelja, odnosno radnika koji se dobija neposrednim i tajnim izjašnjavanjem svih zainteresovanih članova vijeća roditelja, odnosno radnika".

U ovoj situaciji se, kako ističu iz Sindikata, nameće nekoliko pitanja:

1. Šta je latentna namjera ministrice koja (ne)svjesno izaziva gnjev radnika jer im oduzima pravo da direktno biraju ko će rukovoditi školom?

2. Zašto niko od članova Vlade Kantona Sarajevo nije čitao ministricin prijedlog i primjedbe na njega kako bi se spriječile negativne posljedice i eventualno održavanje štrajka ili protesta u školama?

3. Zašto nije predviđena ista procedura koja prethodi postupku izbora i imenovanja direktora kao što je to slučaj u proceduri koja prethodi postupku izbora i imenovanja članova školskog odbora iz reda roditelja, odnosno radnika (član 106. stav (9) ako znamo da se ta procedura u praksi pokazala kao bolja?

4. Da li će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo uložiti amandmane na prijedlog Zakona kada budu shvatili da je u praksi u nekoliko slučajeva zabilježena vrlo negativna praksa lobiranja članova školskog odbora koja je narušila međuljudske odnose i klimu u tim srednjim školama jer se predložena odredba, koja se nalazi u važećem zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, ne primjenjuje u srednjim školama imajući u vidu da to važeći zakon o srednjem obrazovanju ne predviđa?

5. Da li je ministrica Hota-Muminović svjesna šta će se desiti kada javnost, a pogotovo radnici i roditelji učenika, saznaju da će zbog njene (ne)promišljenosti članovi školskih odbora iz reda roditelja i radnika imati dodatni teret odgovornosti i odlučivanja što nije slučaj s predstavnicima Ministarstva i općine, odnosno Grada Sarajeva?

6. Da li će čelnici stranke iz koje dolazi ministrica Hota-Muminović utjecati na svoju ministricu kada saznaju da ćemo u školama posljedično dobiti situaciju u kojoj ćemo svjedočiti mitu, korupciji i nepotizmu, smanjenju demokratičnosti i disfunkcionalnosti u radu školskih odbora, a što će se direktno odraziti na sve škole?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.