open-navfaktor-logo
search
Olakšavanje procedure
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS traži od ministarstva digitalizaciju procesa prijema radnika
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (SSOOiOKS) uputio je zahtjev Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za digitalizaciju procesa prijema radnika u vrtićima i osnovnim školama na području KS.
07.02.2023. u 08:38
get url
text

Kako navode, s obzirom na to da živimo i radimo u vrijeme kada se digitalizacija sistema uvodi u gotovo sve sfere rada i djelovanja, a cijeneći da se u prethodnom periodu počela uveliko uvoditi i u obrazovni sistem, ovim putem podnose Zahtjev za digitalizaciju procesa prijema radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Poznato je da se prijem radnika u osnovnim školama vrši u skladu s Pravilnikom s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo i poštujući odredbe spomenutog pravilnika u prethodnom periodu mnogo truda i rada uložilo se prilikom provođenja konkursnih procedura i prijema radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

- Kako je opterećenje na radnike koji su imenovani u komisijama za obradu pristigle dokumentacije, tako je opterećenje i za kolege koji apliciraju na konkurse iz razloga što je potrebno da za svaku predškolsku ustanovu i osnovnu školu u koju apliciraju dostave dokumentaciju čije prikupljanje proizvodi određene finansijske troškove.

Digitalizacijom procesa prijema radnika znatno bi uštedjeli vrijeme koje je neophodno da se provedu sve procedure koje su propisane spomenutim pravilnikom, smanjili troškove, digitalizacija bi omogućila transparentnije biranje kandidata, smanjila bi se nejednakost u bodovanju i sl.

Imajući u vidu navedeno, a cijeneći činjenicu da imate želju i volju da riješite sve probleme koji se javljaju tokom prijema radnika, podnosimo zahtjev iz naslova i očekujemo da ćete u što skorije vrijeme pokrenuti aktivnosti digitalizacije procesa prijema radnika - navodi se u zahtjevu SSOOiOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.