open-navfaktor-logo
search
Opravdan potez
Sindikat podržao rudare: Uprava odluku o smanjenju plaća donijela jednostrano
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, jednostrane odluke Uprave RMU "Zenica" da smanji plaže rudarima i što je rezultiralo njihovom odlukom da prekinu proces proizvodnje.
14.04.2020. u 12:56
get url
text

Saopćenje Sindikata prenosimo u cijelosti:

Zbog donošenja jednostrane odluke Uprave Rudnika mrkog uglja "Zenica" u Zenici za obračun plaće za mjesec mart 2020. godine, radnici su u ponedjeljak, 13. aprila 2020. godine iskazali svoje nezadovoljstvo, što je proizvelo prekid proizvodno tehnološkog procesa u svim proizvodnim pogonima Rudnika mrkog uglja "Zenica" u Zenici.

Uprava RMU "Zenica" u Zenici je nakon neuspješnih pregovora sa rukovodstvom Sindikalne organizacije RMU "Zenica" u Zenici jednostranom odlukom stavila van snage ranije usaglašene interne sporazume po pitanju određenih naknada na ime plaće u RMU "Zenica" u Zenici a koji nisu definisani izmjenama i dopunama Pravilnika o radu u RMU "Zenica" u Zenici.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH ne pruža podršku jednostranom usvajanju odluka i realizaciji istih, te smatra da je nezadovoljstvo koje iskazuju radnici iz neposredne proizvodnje iz proizvodnih pogona RMU "Zenica" u Zenici opravdano, te ima podršku Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Također, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH se obratio Upravi RMU "Zenica" u Zenici da odmah otpočnu socijalni dijalog sa rukovodstvom Sindikalne organizacije RMU "Zenica" po pitanju definisanja statusa ranije postignutih internih sporazuma vezano za određene naknade na plaću, te da sporazumno rješenje odmah ozvaniči kroz izmjene i dopune Pravilnika o radu u RMU "Zenica" u Zenici. Socijalni dijalog sa rukovodstvom Sindikalne organizacije RMU "Zenica" u Zenici po navedenom pitanju okončati najkasnije do srijede, 15. aprila 2020. godine do 15:00 sati.

Kako je mogućnost jednostranog usvajanja odluka vidljiva namjera i želja određenih grupacija iz Udruženja poslodavaca FBiH, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH zahtijeva od Uprave RMU "Zenica" u Zenici da se jednostrana odluka Uprave o načinu isplate plaće za mjesec mart 2020. godine stavi van snage, te da se isplata plaće za mjesec mart 2020. godine izvrši u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH potpisanim 27. februara 2020. godine („Službene novine FBiH“ broj: 17/20 od 4. marta 2020. godine) i ranije usaglašenim internim sporazumima po pitanju određenih naknada na plaću u RMU "Zenica" u Zenici, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.