open-navfaktor-logo
search
Traže plaću
Sindikat Policije USK za iduću sedmicu najavio štrajk upozorenja
Predstavnici Sindikata Policije Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su kako će u ponedjeljak, 14. februara organizirati štrajk upozorenja, ukoliko njihovo članstvo do tada ne dobije januarsku plaću.
08.02.2022. u 13:46
get url
text

Finansijska blokada tog kantona uvjetovana je neusvajanjem Odluke o privremenom financiranju, odnosno višemjesečnim nepostojanjem definirane većine i nefunkcioniranjem Skupštine USK.

- Štrajk upozorenja bit će organiziran 14. februara od 11 do 12 sati, ukoliko do tada ne bude usvojena Odluka o privremenom finansiranju kantona, odnosno ne bude uspostavljen mehanizam isplate plaća. Prvenstveni cilj je zaštita našeg članstva, jer su zaista dovedeni u nezavidan položaj - rekao je predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić.

Ponovo je apostrofirana opasnost od narušavanja sigurnosne situacije, s obzirom da će policijski službenici vrlo brzo biti primorani službene automobile ostaviti na parkingu.

- Ne možemo registrirati vozila, ali još poraznije je da nemamo raspoloživih sredstava za gorivo. Postavljam pitanje hoće li policijski službenici intervencije obavljati pješice. Ukoliko niko o ovome ne razmisli ozbiljnije i nešto se ne promijeni, bit ćemo primorani na najavljene mjere zaštite naših zagarantovanih radničkih prava. Nadam se da nećemo doći do generalnog štrajka i obustave rada - dodao je Alagić.

Dok predstavnici političkih partija koje participiraju u Skupštini USK optužuju i uslovljavaju jedni druge, predstavnici svih kantonalnih sindikalnih podružnica apeluju i upozoravaju da hitno izglasaju potrebne finansijske dokumente, odnosno deblokiraju rad i funkcioniranje ustanova i institucija.

Primjer Sindikata Policije USK vjerovatno će vrlo brzo slijediti sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, te Sindikat sudova i Kantonalnog tužilaštva. Članovi boračkih udruženja također upozoravaju na tešku situaciju demobilisanih boraca, koji nisu dobili ni naknade za decembar prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.