open-navfaktor-logo
search
Hitno riješiti probleme
Sindikat policijskih službenika KS pisao Skupštini: Utvrdite status komesara i gdje je 20 miliona KM
Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo uputio je dopis svim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo kao i Komisiji za sigurnost, Nezavisnom odboru i Odboru za pritužbe javnosti, u kojem traže hitne provjere radno-pravnog statusa policijskog komesara Nusreta Selimovića nakon što je Nezavisni odbor prije nekoliko mjeseci inicirao njegovu smjenu zbog stjecanja uvjeta za penzionisanje.
14.12.2022. u 13:48
get url
text

Ovaj sindikat, čiji je predsjednik Viktor Ćatić, zatražio je i da se utvrdi gdje je 800.000 KM za pancirne prsluke kao i 20 miliona KM za materijalo-tehničko opremanje.

U svom dopisu traže od zastupnika i skupštinskih tijela da pristupe hitnom rješavanju problema.

VEZANI TEKST - Sindikalac Ćatić podnio krivične prijave protiv komesara Selimovića i drugih policijskih službenika MUP-a KS

- Izvršite hitne provjere radno-pravnog statusa policijskog komesara Nusreta Selimovića jer koliko nam je poznato, Nezavisni odbor je još prije par mjeseci usvojio i dostavio na realizaciju inicijativu za njegovu smjenu zbog ispunjenih uvjeta za penzionisanje, a sve u skladu sa važećim Zakonom o policijskim službenicima KS. 

Ukoliko se vašim provjerama utvrdi da je Nezavisni odbor iz nekog razloga pogriješio, poželjno je da o tome upoznate sve policijske službenike kao i javnost jer se o ovoj inicijativi već duže vremena šuti. Ukoliko se vašim provjerama utvrdi da je Nezavisni odbor donio ispravnu odluku zasnovanu na zakonskim rješenjima, tj. utvrdite da je policijski komesar trebao već biti u penziji, potrebno je da o tome upoznate policijske službenike kao i javnost u KS da Upravom policije rukovodi penzioner.

Nadalje, u slučaju da je trenutni policijski komesar ispunio uvjete za penzonisanje, a još obavlja poslove, postavlja se pitanje zašto i ostalim policijskim službenicima nije transparentno ponuđena mogućnost da nastave raditi iako su stekli uvjeti za raskid radnog odnosa po sili zakona zbog ispunjenih uvjeta za penzionisanje, odnosno zašto ih penzioner šalje u penziju.

Isto tako želimo istaknuti, da ukoliko se utvrdi da je policijski komesar prema informacijama iz medija još početkom mjeseca jula 2022. godine ispunio uvjete za penzionisanje, a samim tim i uvjete za njegovu smjenu, dovoljno će biti jedna tužba i presuda nadležnog suda po bilo kom osnovu da neka odluka, rješenje ili drugi akt donesen od neovlaštene osobe, onda postoji realna mogućnost da se uprava policije sistemom domino efekta dovede u pravnu havariju - piše u informaciji i zahtjevima Sindikata.

Nadalje su naveli da traže da se utvrdi gdje je 800.000 KM za pancirne prsluke i gdje su pancirni prsluci i šta će povodom toga uraditi Uprava policije, odnosno kada će nabaviti prsluke kojim će biti zaduženi policijski službenici i koji će štititi policijskog službenika na terenu. Zahtijevaju da se utvrdi "šta je urađeno sa 20 miliona KM osiguranih sredstava za materijalno-tehničko opremanje i zbog čega nisu nabavljena osnovna sredstva za rad kao i uniforma i obuća čime se bavila i Komisija za sigurnost i o tome javnost i obavijestila".

U dopisu traže i da se utvrdi zbog čega policijski komesar nije unaprijedio niti jednog policijskog službenika za vrijeme svog mandata.

- Prema informacijama dostupnim u medijima, trenutno 470 policijskih službenika obavlja poslove, odnosno raspoređeni su na radna mjesta za koje je predviđen neposredno viši čin, umjesto da se raspiše i provede konkurs za unapređenje za upražnjena radna mjesta, a sve kako bi se oslobodila radna mjesta za početne policijske činove i time omogućilo novo zapošljavanje nedostajućeg policijskog kadra.

VEZANI TEKST - Zastupnici u KS o discipliniranju sindikalca i policajca: MUP i Vlada da se prestanu baviti verbalnim deliktima

Ovo su samo neki od gorućih problema, koje svi vide i nisu nikakva tajna, niti se radi o bilo kakvoj operativnoj radnji iz nadležnosti Uprave policije, a zbog ukazivanja na sve ovo i zbog predlaganja rješavanja ovih problema trenutno se vrši progon aktivista i članova Sindikata. Isto tako, smatramo da postoji mogućnost da sve ove negativnosti mogu doprinijeti pogoršanju sigurnosne situacije u KS - navedeno je.

Iz ovog sindikata su podsjetili da je pokrenuta unutrašnja istraga protiv člana Sindikata Amira Bašića i predsjednika Upravnog odbora Sindikata Viktora Ćatića "zbog obznanivanja u medijima u kakvim uvjetima rade uposlenici u MUP-u Kantona Sarajevo, a koja je okarakterisana kao osnovana".

- Nakon istupa jednog broja skupštinskih zastupnika u verbalnoj zaštiti navedenih članova Sindikata (što Sindikat pozdravlja), policijski komesar je pokrenuo novu istragu putem Jedinice za profesionalne standarde protiv predsjednika Upravnog odbora Viktora Ćatića, zbog narušavanja ugleda, časti i digniteta policijskog komesara - dodaju iz Sindikata u dopisu zastupnicima i skupštinskim tijelima, navodeći i da je policijski komesar "zamislio da zakonski zastupnik Sindikata Viktor Ćatić mora imati njegovu saglasnost da bi javno istupao u medijima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.