open-navfaktor-logo
search
Plaćene oko 400.000 KM
Sindikat pozvao zdravstvene radnike da danas vrate uniforme koje je nabavio Dom zdravlja KS
Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo (OSOJUDZKS) pozvala je sve svoje članove, ali i članove ostalih sindikata u zdravstvu u KS da u toku dana vrate uniforme (u stanju u kojem su ih dobili) svojim sindikalnim povjerenicima.
22.02.2023. u 12:47
get url
text

- Svima koji imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa JUDZKS, a koji su anketom podržali stav OSOJUDZKS da je zaštitna oprema neupotrebljiva - štetna (vrsta, karakteristike i ponašanje materijala u radnim uvjetima predviđenim za zdravstvene ustanove), izgledom-krojem sramotna, brojevima također u potpunosti nekategorisana na za to pravilan način jer su konfekcijski brojevi označeni manjom vrijednošću veći i širi od onih koji su označeni većim vrijednostima, majice sa oznakama S su veličinom identične sa majicama koje imaju oznaku 6XL i slično, molimo da zaštitnu opremu koja je podijeljena, odmah dostavite u toku 22. februara u svoje centralne objekte, sindikalnim predstavnicima na dalje postupanje (član 53., stav 1.,Zakona o zaštiti na radu FBiH) – navode iz OSOJUDZKS.

Nisu uvaženi zahtjevi sindikata

Na pitanje, šta će potom Sindikat uraditi sa uniformama, odgovoreno nam je kako će najvjerovatnije sačekati petak i najavljeni sastanak sindikata sa menadžmentom JU Dom zdravlja KS na kojem će biti odlučeno šta će se uraditi sa uniformama. 

- Jedna od tri tačke dnevnog reda sastanka u petak bit će i javne nabavke, pa u okviru nje će se najverovatnije razgovarati i o uniformama. U skladu sa zaključcima sastanka znat će se šta će biti urađeno sa prikupljenim uniformama i daljim koracima dokazivanja kršenja zakona i procedura za vrijeme njihovih nabavki - kazao nam je Jasmin Avdović, predsjednik OSOJUDZKS. 

Jasmin Avdović

Sastanak Upravnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije KS zakazan je za sutra na kojem će se, kako nam je i danas kazao predsjednik prim. dr. Izet Hočko, donijeti odluka o uniformama. 

- Poslodavac je dužan da radniku osigura sve potrebne uvjete za rad, u šta spadaju i kvalitetne uniforme. Ove koje su nabavljene nisu kvalitetne u šta sam se uvjerio tokom jučerašnjeg obilaska doma zdravlja. One ne odgovaraju medicinskom kadru - naglasio je Hočko. 

Prim. dr. Izet Hočko

Iz Sindikalne organizacije napominju da se nisu imali namjeru baviti ovim problemom. Ono što su jedino tražili, kako nam je kazao Avdović, je "da se uvaže njihovi zahtjevi u pogledu izmjene izbora vrste materijala koji će se koristiti u izradi uniformi za rad".

- S obzirom da je Odjel javnih nabavki JUDZKS, zanemario stavove i zahtjeve SRZKS-OSOJUDZKS dostavljene dopisom (Zahtjev za zaštitu zdravlja zaposlenih u JUDZKS u proceduri nabake radnih uniformi za sve zaposlene u JUDZKS, Br:02/23, od 8. januara 2023.), a da menadžment JUDZKS nije iskoristio ponuđenu mogućnost korištenja svojih ovlaštenja za prevenciju navoda iz našeg dopisa prije nego što je nabavka uniformi za uposlenike JUDZKS potpuno završena, Predsjedništvo OSOJUDZKS je i temeljem provedenih opsežnih anketa kao i nebrojenim prijavama zaposlenih u JUDZKS svih profila i stepena obrazovanja, donijelo odluku o daljem postupanju sa opremom koju smatramo štetnom po zdravlje zaposlenih, ugled JUDZKS i povjerenje građana u JUDZKS kao i činjenicom da je nabavljena uz mnoštvo proceduralnih grešaka i nezakonitosti. Stava smo da svaki uposlenik koji provodi radni dan u uniformi koja je nabavljena, grubo krši svaki član Statuta JUDZKS i Pravilnika o radu JUDZKS u kojem je definisano nanošenje štete ugledu i povjerenju građana prema JUDZKS, odnosno da naša reakcija nažalost opet primarno štiti interese JUDZKS iako je usmjerena direktno zaštiti svih naših radnika – navodi Avdović.

Podsjetimo, pravu buru negodovanja izazvalo je kod doktora, medicinskih sestara i tehničara kada su, nakon 15 godina, polovinom prošlog mjeseca dobili po jedan primjerak uniforme za rad kako bi je probali.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS nabavio uniforme, radnici poručili: U njima izgledamo kao robijaši, žene moraju hodati kao gejše

Zdravstveni radnici iznijeli su niz primjedbi, od izbora materijala, koji, kako nam je kazao Avdović, najviše podsjeća na ceradu, potom krojeva koji nisu prikladni za rad medicinskog kadra, veličine, boje...

- Sastav materijala je 65 posto poliester, a 35 posto pamuk, isto da ste na sebe navukli ceradu. Ja sam fizioterapeut i ne mogu raditi u dugim rukavima, pantalone sam, iako smo svi pisali koji broj nam treba, dva puta morao zavrnuti jer su preduge. Za kolegice koje su odabrale suknje umjesto pantolona, iskreno ne znam kako će hodati, osim ako nisu prošle napredni kurs za gejša hodanje, jer su užasno uske. U papiru iz tenderske procedure bilo je naznačeno da se uniforme mogu prati na 60 stepeni Celzijusa, na uniformama koje smo sada dobili piše 40. Zabranjeno mi je da je sušim u sušilici, dakle dobio sam jednu i ako je uprljam u čemu ću raditi, kako će se evo konkretno za moje poslove i fleke od ulja koje koristimo u litrima oprati na 40 stepeni Celzijusa, da sve to osušim do sutra ili isti dan jer nemam drugu u ormaru – objasnio je Avdović prošlog petka, dan nakon što su svi zdravstveni radnici dobili po jednu uniformu.

Da ovakve uniforme predstavljaju zdravstvenu prijetnju za sigurnost uposlenih, stav je OSOJUDZKS od početka prošlog mjeseca, a sa tim su upoznali i menadžment zdravstvene ustanove kojem su uputili zahtjev u kojem su, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH i Zakonom o vijeću uposlenika FBiH, izrazili nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj njihovoj odluci.

No, ignorisali su ih, kaže Avdović.

Podsjetimo i to da je za izradu uniformi izabrana firma Greensoft d.o.o. iz Zenice, sa kojom je krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS sklopila ugovor. Sredinom januara iz Doma zdravlja KS Faktoru je rečeno "kako je kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantili) urađena nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure, a Ugovor, koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, iznosi 399.496, 50 KM sa PDV-om".

Na internet stranici firme stoji "da se bave proizvodnjom proizvoda od tekstila te da na prvo mjesto stavljaju zdravlje i udobnost".

Zanimljivo je da je kao direktorica firme na ovom linku navedena Hatidža Šarić-Tufekčić, članica Naroda i pravde, koja je bila i na kandidatskoj listi ove stranke na izborima održanim prošle godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Na internetu mogu se naći fotografije Hatidže Šarić-Tufekčić u društvu predsjednika stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem.

S obzirom na nezadovoljstvo zdravstvenih radnika novim uniformama prošlog petka na tu temu pokušali smo razgovarazi sa Šarić-Tufekčić, ali nam je ona kratko odgovorila "kako nije involvirana u tu priču, da ne može ništa više kazati te da ona radi u preduzeću "Braća Karić".

Iz OSOJUDZKS naglašavaju "kako su dopis dostavili odmah po saznanju da je pokrenuta tenderska procedura, odnosno u periodu u kojem su na vrijeme svi zajedno mogli srpiječiti nerpijatnosti i štetne posljedice bilo koje vrste".

- Iako smo u navedenom dopisu, doslovno u prvoj rečenici naveli da je u pitanju tenderska procedura za koju nećemo ulaziti način izbora dobavljača, jer smatramo da javne nabavke zaista nisu direktni interes i aktivnosti kojima vijeće uposlenika/sindikat treba da se bave, ignorisanje Odjela javnih nabavki, kao i izostanak reakcije menadžmenta, naglašavajući pokušaje da nam se usmenim ili putem trećih lica opet usmeno, nestručnim i neozbiljnim tvrdnjama o vrsti i kvaliteti materijala ospore i prikažu neosnovanim naši zahtjevi, primorani smo u najboljem interesu svih zaposlenih u JUDZKS ali i interesu JUDZKS, provesti aktivnosti o daljem postupanju sa nabavljenom opremom – kaže Avdović.

Dom zdravlja nije spriječio nepravilnosti

Ovakav svoj postupak, kako dalje navode iz OSOJUDZKS temelje u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH 79/20 (članovi:3, 4, 5, 8, 9, 14, 15 , 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 29, 34, 35, 40, 43, 44, 45, 50, 53), pravom korištenja prva iz članova 74. i 75. istog Zakona o zaštiti na radu koje, kako kažu, džentlmenski i u dobroj vjeri za saradnjom još uvijek nisu koristili, te Zakonom o vijeću uposlenika FBiH 01-680/04( članovi: 23, 24, 25 i 28).

- U smislu člana 22, stavovi: a), b) i d) te člana 23, stavovi: 1, 2, i 5, Zakona, JUDZKS kao obavezu poslodavca iz ovog Zakona donesenog 2020. godine, odnosno kao datumom mlađim i koji se pozivaju na obaveze iz ovog Zakona, uopće ne posjeduje: važeći interni akt o zaštiti na radu i akt o procijeni rizika. Temeljem navedenog, a u smislu člana 23, stav 5, člana 8, člana 9, stav e), poslodavac bez obaveznog učašća povjerenika za zaštitu na radu, učešća sindikata, saradnje poslodavca, radnika i njihovih predstavnika i udruženja, te državnih organa nadležnih za zaštitu na radu, nije smio ni započeti, a kamoli u potpunosti završiti proces nabavke zaštitne opreme jer se ovdje ne radi o savjetovanju već obaveznom učešću navedenih u takvom procesu. Nejasno je na osnovu čega je poslodavac nabaljao uniforme pored nepostojanja ova dva akta na osnovu kojih tek treba da se donese procedura za uniforme nabavljene prije donošenja iste – pitaju u OSOJUDZKS.

Naglašavaju "kako je Odjel javnih nabavki JUDZKS do kraja proveo cijeli postupak nabavke i distribucije zaštitne opreme, iako su u OSOJUDZKS kako ističu, neupitano reagovali na vrijeme, ali nijedan njihov zahtjev nije naišao na razumijevanje, dok je menadžment Doma zdravlja propustio priliku da se nepravilnosti spriječe".

- U smislu člana 35., stav p) i m), nepoznato nam je da je radnik zaštite na radu u kontekstu svojih obaveza prema istom, učestvovao u procesu nabavke zaštitne opreme, ali je dokazivo da saradnja sa sindikatom i povjerenikom zaštite na radu u skladu sa ovim Zakonom, nije ni pokušana – naglasio je Avdović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.