open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Upravni odbor
Sindikat radnika rudnika FBiH: Nema odustajanja od povećanja plaće za 20 posto
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u Fedraciji Bosne i Hercegovine danas je održao sjednicu u Tuzli, na kojoj je potvrđeno da nema odustajanja od zahtjeva za povećanjem plaće od 20 posto.
19.05.2022. u 15:59
get url
text
UO Sindikata radnika rudnika FBiH

Podsjećamo, kolektivni ugovor za sektor rudarstva istekao je 30. aprila, a novi nije potpisan. Ukoliko dogovor o povećanju plaća ne bude postignut, radnici svih sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići stupit će u generalni štrajk u ponedjeljak, 23. maja, odlučili su ranije sindikati.

- Naš kompromis je to što ćemo pristati na produženje važenja starog kolektivnog ugovore na određeno vrijeme, maksimalno do kraja godine, uz korekciju satnice sa 2,70 na 3,24. Nije realno da se za ovo kratko vrijeme ispregovara novi kolektivni ugovor u cijelosti, tako da bi ostavili dodatno vrijeme za to, ali povećanje od 20 posto je uvjet od kojega ne odustajemo - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja Kreka iz Tuzle i član Upravnog odbora federalnog Sindikata.

Radi se o stavu koji je samo potvrđen kada je u pitanju Sindikat, a s druge strane čeka se reakcija Vlade FBiH, koja je danas na dnevnom redu imala problematiku rudnika.

- Nemamo mandat da odustanemo od zahtjeva za povećanje plaće od 20 posto. To je ono što članstvo od nas traži - zaključio je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.