open-navfaktor-logo
search
Isplata stimulacija
Sindikat razočaran odlukom Vlade KS: Ispraviti nepravdu načinjenu radnicima Hitne pomoći
Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo uputio je otvoreno pismo u kojem se navodi da su "razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u Covid odjeljenjima, pri tome izostavljajući Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), čiji su radnici dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije virusa COVID-19" te se obraćaju sa molbom da se ispravi nepravda koja je nanesena ovakvom odlukom.
31.05.2021. u 11:16
get url
text

Naime, od početka pandemije pa do danas, i dalje, radnici ZHMP-a su aktivno uključeni u tretman i zbrinjavanje Covid pacijenata, u njihovim domovima ali i u trijažnom punktu, kao i transportu Covid pacijenata prema dvjema bolničkim ustanovama, saopćeno je.

- U haosu i strahu koji je vladao zbog enormnog broja zaraženih, građani su upućivali pozive za intervencije ekipa Hitne medicinske pomoći, često skrivajući da se radi o Covid pacijentima, time izlažući radnike ZHMP-a mnogo većem riziku od zaraze. I pored svih uloženih napora da zaštitimo sebe i svoje porodice, nažalost, mnogi od nas to nisu uspjeli - navodi se.

Naglasili su da su sve vrijeme obavljali i svoju osnovnu djelatnost predviđenu statutom razočarani odlukom Vlade KS o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u Covid odjeljenjima, koja je bila dodatno zakomplicirana pružanjem usluga i pacijentima koji nisu bili urgentni, kako bi što veći broj ljudi dobilo medicinsku uslugu, savjet ili uputu, do kojih, zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema, nisu mogli doći predviđenim putem.

- I na kraju, naše nezadovoljstvo nije potaknuto željom za novčanom stimulacijom, već ljudskom potrebom za priznanjem našeg doprinosa u borbi protiv ove pošasti, koja je umnogome uticala na živote svih nas – rečeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.