open-navfaktor-logo
search
Nedostaje stručnjaka
Sindikat reagirao nakon revizorskog izvještaja: Agencija za lijekove ima problem zbog Vijeća ministara BiH
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine već 12 godina ima problem sa nedostatkom stručnjaka i zbog toga se dešavaju pravne anomalije prilikom sklapanja ugovora o radu.
05.08.2021. u 21:34
get url
text

Kazao je ovo Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove, nakon što je Ured za reviziju institucija BiH objavio da je ova agencija imala praksu netransparentnog zapošljavanja, odnosno zapošljavanja na određeno vrijeme bez konkursa.

VEZANI TEKST - Tri bh. institucije najlošije ocijenjene: (Ne)zakonito zapošljavanje i problematični tenderi

- Sve su to pozicije farmaceuta, ljekara i zdravstvenih radnika koji nedostaju, a u Agenciji nije povoljan ni starosni prosjek. Očito da određene politike ne razumiju ili imaju skrivene namjere spram Agencije koja je u službi očuvanja zdravlja. Agencija, uz to, puni budžet, a malo povlači za plaće – dodao je Rustemović.

Rustemović je, uz napomenu da ne želi ulaziti u opravdanost i validnost revizorskog izvještaja, istakao da nije čudo što prave i teže pravne "prekršaje" s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH uvelo svojevsrtan moratorij na zapošljavanje, te je potrebno njihovo odobrenje i kada su u pitanju interni i kada su u pitanju javni konkursi, što zahtijeva vrijeme koje Agenciji ne ide u prilog jer mora brzo raditi.

- A radimo i subotom i nedjeljom da pacijenti dobiju vakcine. Vidjeli ste i sami u ovoj pandemiji – dodao je Rustemović.

Istakao je da je posljedica manjka stručnjaka ta da nema sveobuhvatne kontrole tržišta lijekova.

Ovaj sindikalac je rekao i da im po sistematizaciji trebaju 163 zaposlena, ali da su "zacementirani" na 103, gdje spadaju i vozači, čistačice..., jer je neko iz politike rekao da je to dovoljno.

- Agencija je stručna, a ne administrativna institucija. Mi imamo i evropsku laboratoriju. Radimo razne poslove, od inspekcija do kontrola lijekova. Nedostaju nam stručni ljudi. S jednim čovjekom popunimo tri mjesta. A i plaće su katastrofalne. Jedan farmaceut ima 1.200 KM. Imamo deset dana odmora, ali zovu ljude s odmora da pišu mišljenja – rekao je Rustemović.

Naglasio je da im je neophodno da budu među prioritetima dnevnog reda Vijeća ministara kako bi bili popunjeni, a sada je dodatan problem taj što nemaju kome poslati zahtjev za konkurs imajući u vidu da Vijeće ministara BiH ne zasjeda zbog bojkota stranaka iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.