open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Sindikat: U Zraku rade penzioneri; Stečajni upravnik: Sindikat ne postoji, firma je dužna 41 milion KM
Prije dva mjeseca činilo se da za sarajevsko preduzeće namjenske industrije Zrak koje je u stečaju dolaze bolji dani.
18.10.2023. u 20:28
get url
text

VEZANI TEKST - Prkose stečaju: U Zrak vraćeno 30 radnika, zapošljavaju i 20 pripravnika, Austrijanci zadovoljni

Dio radnika vraćen je u preduzeće, radio se posao za jednu austrijsku firmu. Očekivalo se da će i preostali dio radnika biti vraćen na posao, povećane plaće, ali se to prema riječima jednog od njih, Emira Kominlije, inače predsjednika Sindikata Zraka, nije desilo. Dobili su, kako kaže, minimalnu plaću za juni i pola za juli.

- Nisu nas vratili u firmu, kazali su nam zvat ćemo kada bude posla. S ovakvom upravom to se neće desiti. Gledaju u nas kao buntovike. Prema informacijama koje imamo, trenutno su angažovana 34 radnika, od čega je 85 posto penzionera. Oni rade honorano, 10-15 dana, firma ih ne zanima. Stečajni upravnik Mesud Bogilović oformio je svoju upravu, i oni su također penzioneri. Bili su i u ranijim upravama kada su se gomilali dugovi - kaže Kominlija za Faktor.

Ističe kako na posao nisu vraćeni ni radnici za koje nemaju zamjene.

VEZANI TEKST - Čano o sudbini "Zraka": Žalba radnika bit će riješena u roku, stečajni upravnik povlači otkaze

- Zbog toga se naručuju dijelovi, a to je preskupo. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nema utjecaja na rad stečajnog upravnika, on je odgovaran nadležnom sudu. Tek kada se osnuje odbor povjerilaca, onda u tom tijelu mogu biti i radnici, predstavnik Vlade FBiH… - naglašava Kominlija.

Stečajni upravnik Bogilović nije želio komentarisati navode Kominlije, već je dao kraći presjek stanja u Zraku. 

- Znači, Zrak je u stečaju. Uvjet za proglašenje stečaja je platežna nesposobnost privrednog subjekta koji u roku od 30 dana ne izmiruju prispjele obaveze. U ovom trenutku Zrak je dužan 41 milion KM. Imamo zahtjeve za potraživanje 177 radnika. Također, po advokatskoj proceduri zahtjev je podnijelo 147 radnika. Mora se znati da Sindikat Zraka ne postoji, formalno-pravno, jer je proglašen stečaj. Zbog radničkog neposluha bila je ugrožena proizvodnja, nisu htjeli završiti posao za Austrijance - rekao je Bogilović za Faktor.

Objasnio je kako trenutno funkcioniše proizvodnja.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka čekaju potez Vlade FBiH, stečajni upravnik tvrdi da kajmak posla s Austrijancima ide nekome s vrha

- Uprkos svemu, trudimo se izboriti nastavak poslovanja i sprovesti reorganizaciju preduzeća. Zrak trenutno posluje sa 24 radnika koji imaju ugovor o radu. Pored toga, imamo 16 radnika na ugovoru o djelu, kad se ukaže potreba. Proizvodnja teče, borimo se, Vlada FBiH, premijer i resorni ministar daju nam konkretnu podršku.

Što se tiče plaća, trenutno se isplaćuju minimalci, a znam da su u Zraku imali visoke plaće. Plaća se osam KM po satu, na to se dodaju doprinosi. Radnici nisu radili, a Vlada FBiH im je osigurala plaće. Istovremeno, stvoreni su nam neočekivani troškovi. Tokom radničkog neposluha stvoren je dug za vodu u iznosu od 18 hiljada KM, približan iznos je i za utrošenu električnu energiju - riječi su Bogilovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.