open-navfaktor-logo
search
Zaprepašteni
Sindikat UNSA protiv predloženog rebalansa budžeta KS i priprema štrajk
Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) izrazio je zaprepaštenje postupanjem premijera KS Marija Nenadića i resornog ministra Anisa Krivića vezano za nepoštivanje odredaba Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja na Univerzitetu Sarajevu.
05.05.2020. u 18:22
get url
text

Napominju da su, u procesu izrade rebalansa budžeta KS za 2020., premijer i resorni ministar odbili da pregovaraju i konsultiraju se s reprezentativnim sindikatom, odnosno SUNSA-om, ignorirajući njihove zahtjeve koje su uputili u skladu s Kolektivnim ugovorom.

- Premijer KS zaboravlja na svoje obaveze proistekle iz Kolektivnog ugovora koje ga obavezuju da ne može jednostrano djelovati, a pogotovo da uopće ne upozna SUNSA o svojim, kao i namjerama resornog ministra. SUNSA, nažalost, konstatira da je način djelovanja premijera i resornog ministra usmjeren na ugrožavanje radnopravnog statusa uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu, kao i slabljenje nastavnih, naučnih i istraživačkih kapaciteta organizacionih jedinica UNSA - navedeno je u saopćenju.

Iz sindikata naglašavaju da se predmetnim prijedlogom rebalansa budžeta nastoje smanjiti izdaci za plaće i naknade plaća uposlenika, kao i jedan dio materijalnih troškova koji su definirani u samom Kolektivnom ugovoru.

- Ako uzmemo u obzir i činjenicu da je Vlada KS više od dva miliona KM planiranih budžetom za naučnoistraživačke projekte već prebacila u stabilizacijski fond, pri čemu taj iznos prelazi 50 posto ukupnih sredstava koje je tom prilikom doznačila Fondu, a od preostalih 11 ministarstva Vlade izuzeto je manje od 50 posto, to jasno govori o orijentaciji Vlade KS na čelu s premijerom Marijom Nenadićem kada je u pitanju visoko obrazovanje i nauka na području KS - ističu iz sindikata.

Dodaju da su posebno zabrinuti zbog postupanja Vlade KS, koja 4. maja 2020. utvrđuje Prijedlog rebalansa budžeta, koji će Skupština razmatrati na svojoj hitnoj sjednici 7. maja 2020., ne ostavljajući prostor za bilo kakve razgovore s reprezentativnim sindikatom.

Iz SUNSA tvrde da su svjesni situacije koja nas je zadesila, kao i smanjenog priliva sredstava u budžet, te su spremni da se teret krize ravnomjerno raspodijeli na sve uposlenike u javnom sektoru, ali ne može niti će prihvatiti da se to u najvećem procentu odnosi na uposlenike Univerziteta u Sarajevu.

Također, zabrinjava ih i činjenica da premijer i resorni ministar u posebno privilegovani položaj stavljaju pojedine fakultete na UNSA, gdje su rukovodioci njihove stranačke kolege, tako da im umjesto smanjenja budžeta, koji su pripremili drugim fakultetima, osiguravaju neumanjene iznose, dozvoljavajući im da dio sredstava iz budžeta KS preraspodijele na stavke na koje to nije moguće, niti se dozvoljava fakultetima na kojima nisu rukovodioci njihovi kadrovski istomišljenici.

- Kako bi stvorili privid da je budžet za organizacione jedinice UNSA ostao gotovo nepromijenjen, odgovorni u Vladi KS dosjetili su se da sredstva po raznim pozivima za naučne projekte koje su dobile organizacione jedinice prikažu kao budžetska sredstva u izvoru 10 i na taj način "zamaskiraju" značajnija umanjenja koja su planirali za plaće i naknade troškova zaposlenih. Također se u izvoru 20, koji se odnosi na vlastite prihode, navode u rebalansu iznosi koje organizacione jedinice uopće nemaju, odnosno fiktivni su, kako bi se formirala ukupna slika da je budžet za organizacione jedinice čak i uvećan, a ne smanjen - pojašnjavaju iz sindikata.

U SUNSA ne podržavaju predloženi rebalans budžeta koji se odnosi na Univerzitet u Sarajevu, kao reprezentativni sindikat i potpisnik Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke, jer u postupku njegovog pripremanja nisu poštivane odredbe Kolektivnog ugovora, nisu obavljani razgovori s reprezentativnim sindikatom, niti se odgovaralo na zahtjeve SUNSA za pregovaranjem i konsultiranjem u njegovoj pripremi.

Nadalje, naglašavaju da se predloženim budžetom značajno smanjuju sredstva organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, što će neminovno ugroziti radnopravni status njegovih uposlenika i voditi ka smanjenju kvaliteta nastave i postizanju značajnijih naučnih rezultata na međunarodnoj razini.

- Zbog navedenih postupaka Vlade KS u smislu kršenja odredbi Kolektivnog ugovora SUNSA od danas započinje pripreme organiziranja štrajka na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, a o tačnom terminu njegovog održavanja premijer Vlade KS bit će blagovremeno obaviješten u skladu sa Zakonom o radu FBiH i Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja i nauke. Uporedo s tim aktivnostima SUNSA će pokrenuti i druge pravne mehanizme kako bi zaštitio prava uposlenika UNSA koja proizlaze iz Kolektivnog ugovora, a koja su ovakvim postupanjem Vlade KS ugrožena - najavljeno je iz sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.