open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sindikat: Vlada FBiH "počastila" radnike s 53 KM
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine reagovao je na odluku Vlade Federacije BiH kojom se utvrđuje najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022.
13.01.2023. u 08:52
get url
text

- Vlada FBiH je, kao jednu od posljednjih odluka, na kraju osmogodišnjeg mandata odlučila "počastiti" radnike i radnice u FBiH rastom najniže plaće u iznosu od čak 53 KM. U posljednjih 12 mjeseci su minimalni troškovi života četveročlane porodice porasli za 634,40 KM i u decembru 2022. godine su iznosili 2.991,44 KM (usporedbe radi u januaru iste godine je Sindikalna potrošačka korpa koštala 2.357,04 KM). Bez obzira na ovaj podatak, na činjenicu da se suočavamo sa najvišom inflacijom u regionu i da je zabilježen rast cijena na godišnjem nivou od 16,3 posto, Vlada Federacije BiH svojom odlukom poručuje radnicima da im je za život sasvim dovoljno 596 KM mjesečno - navodi se u saopćenju Sindikata.

Podsjećaju da su u novembru 2022. godine u odnosu na novembar 2021. godine hrana i bezalkoholni napici u prosjeku poskupili za 24,5 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5, stanovanje i režijski izdaci za 19,1, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 12,2 posto, zdravstvo za 2,2, prijevoz za 23,8...

- Ostavljanje mogućnosti poslodavcima da mogu povećati radnicima plaću do 400 KM je ništa drugo do ispunjavanje želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plaće u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa. U prijevodu, radnicima se nudi eventualna plaća do 1.000 KM.

Koliko je ostavljanje opcije poslodavcima da mogu ili trebaju isplatiti nešto radnicima dobra pokazalo se na primjeru isplate jednokratne pomoći radnicima u iznosu od 1.080 KM. Podsjećamo da je manje od četvrtine zaposlenih u FBiH dobilo taj iznos, a da najveći broj onih koji su najugroženiji može samo sanjati da će od svoga poslodavca dobiti tu novčanu pomoć. Dakle, sasvim je normalno da se postavi pitanje šta je garancija da će poslodavac radnicima povećati plaću - podvlače iz Sindikata.

VEZANI TEKST - Najniža plaća povećana za 9,85 posto, odnosno, 53 KM

Istakli su da je istovremeno u svim zemljama regiona minimalna plaća veća nego što je to slučaj u FBiH, tako u Crnoj Gori iznosi 450 eura, u Srbiji 361 sa tendencijom daljnjeg rasta, a o zemljama Evropske unije je suvišno i govoriti.

- Očekujemo da će parlamentarci i ovaj put pokazati das u odgovorniji od odlazeće Vlade FBiH i da će što prije usvojiti Prijedlog zakona o minimalnoj plaći kojom će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM, zajedno sa Prijedlozima zakona o doprinosima i porezima čime će se poslodavcima umanjiti troškovi poslovanja, a taj iznos biti usmjeren onima koji svojim radom osiguraju profite za te iste poslodavce, dakle radnicima i radnicama - naglasili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.