open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Sindikat Zraka: Tehnički direktor radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom, nismo primili sedam plaća
- Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo imamo potrebu po ko zna koji put se obratiti javnosti.
31.10.2022. u 14:15
get url
text

Radnici Zraka su dovedeni na rub egzistencije. Uprava firme na čelu sa Nedžadom Koldžom za godinu dana nije isplatila radnicima sedam plaća, staž nije uvezan više od pet godina i firmu vode u propast. Tročlana uprava za godinu dana na ime svojih plaća iznijela je više od 150.000 KM iz firme, a posla u firmu ravno 0 KM - saopćili su iz Sindikata Zraka.

Pored svega, kako dodaju, "radnici koji se pobune budu poslani na discplinsku i prijeti im se otkazom, policijom i za ne povjerovati - tehnički direktor prijeti upotrebom čakije i šarafcigera".

- Doveli su do toga da je glavno oružje u ovoj firmi namjeske industrije čakija i šaraficiger umjesto vojne opreme. A dokle ide bahatost jednog od direktora jeste i njegova nedavna izjava u kojoj kaže da su radnici dužni da mu isporuče robu dok on istovremeno nije dužan da im isplati plaće - navode iz Sindikata i dodaju:

- Dok se ozbiljni menadžmenti bave pronalaskom posla, ova uprava se bavi krčmljenjem državne imovine i tjeranjem radnika, dok Vlada FBiH na sve to šuti i nijemo posmatra. Šta treba da se desi -  da padne mrtva glava u fabrici da bi oni reagovali? Jer, već se radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom ko se bude bunio, policija dva puta sedmično intrveniše da se smire tenzije, dok Vlada šuti! Zbog svega navedenog pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da što prije reaguju dok ne bude kasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.