open-navfaktor-logo
search
Traže isplatu 1.080 KM
Sindikati donose odluke: U TK više od 15.000 nezadovoljnih koji žele na proteste
Velika većina budžetskih korisnika u Tuzlanskom kantonu izrazila je želju za organizacijom protesta i štrajka upozorenja, saznaje Faktor u sindikatima koji okupljaju zaposlene. Kako sada stvari stoje, na protestima im će se najvjerovatnije priključiti i zaposlenici zdravstvenih ustanova.
19.12.2022. u 17:02
get url
text

Budžetski korisnici u TK traže isplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je usvojila Vlada FBiH. Na sastanku s predstavnicima Vlade TK održanom prošle sedmice poručeno im je da novca za ovu namjenu u budžetu za narednu godinu nema.

Podsjećamo, Koordinacija sindikata budžetskih korisnika TK okuplja zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te zaposlene u kantonalnoj državnoj službi, kojih ukupno ima oko 10.000. Njihovi predstavnici danas su u Tuzli održali su sastanak, a svoje zaključke će saopćiti sutra.

Prošle sedmice protest su održali zdravstveni radnici, kojih se skupilo više od hiljadu, a i oni imaju identičan zahtjev, isplatu 1.080 KM. Zdravstvenih radnika u TK ima više od pet hiljada, tako da je kritična masa koja bi mogla izaći na ulice sada veća od 15 hiljada.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH, danas je za Faktor potvrdio da će u svim javnim zdravstvenim ustanovama TK od sutra početi polusatni štrajkovi upozorenja, koji su samo uvod u generalni štrajk.

Sindikati koji okupljaju budžetske korisnike i zaposlene u zdravstu su u procesu donošenja odluka o protestima, a kada će se oni desiti, ko će učestovati i gdje, bit će poznato u naredna dva dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.