open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Sindikati i direktori škola mole Fortu da ne prihvati ostavku ministrice Bogunić
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola i Sindikat Univerziteta u Sarajevu uputili su danas pisma premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti nakon što je ministrica obrazovanja Zineta Bogunić prošle sedmice podnijela ostavku
22.07.2019. u 15:19
get url
text

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola i Sindikat Univerziteta u Sarajevu uputili su danas pisma premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti nakon što je ministrica obrazovanja Zineta Bogunić prošle sedmice podnijela ostavku.

Oni od Forte traže da ne prihvati njenu ostavku, te da smatraju kako je za kratko vrijeme učinila dosta toga na poboljšanju obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Pismo Sindikata UNSA 

Sindikat Univerziteta u Sarajevu izražava najdublje žaljenje, ali i zabrinutost iznenadnom ostavkom Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Sindikat UNSA okolnosti i razloge podnošenja ostavke razumijeva isključivo kao jasan dokaz da je ostavka iznuđena, kao i da je ministrica Bogunić imenovanje doživljavala primarno kao odgovornost prema građanima i široj društvenoj zajednici, a ne kao priliku za ličnu i stranačku afirmaciju, što predstavlja rijetkost u bosanskohercegovačkoj političkoj praksi.

-Svojim radom i djelovanjem, a u konačnici i svojom iznuđenom ostavkom, ministrica Bogunić je potvrdila od ranije u javnosti poznatu činjenicu da je za ministricu imenovana kao vrsni stručnjak, nestranački ekspert i osoba visokih moralnih kvaliteta. Postavlja se logično pitanje, da li se takva osoba, nedugo nakon imenovanja na funkciju ministrice, osjetila usamljenom i ostavljenom, da li se osjetila izdanom i da li je osjetila nedostatak političke podrške u svom radu. 

U odnosu na profesionalne i ljudske kvalitete ministrice Bogunić, dovoljno je podsjetiti na izjavu premijera Edina Forte koji je ustvrdio: "Ministrica Bogunić je bila osoba koja je svojim profesionalnim stavovima i visokim standardima u radu bila ne samo uzor ostalim u Vladi KS, uključujući i mene, nego i osoba na koju sam se mogao osloniti kada mi je trebao nepristrasan savjet u oblasti obrazovanja".

-Sindikat UNSA poziva premijera Edina Fortu da, ukoliko pridaje značaj vlastitim riječima, ne prihvati ponuđenu ostavku ministrice Bogunić koja je, prema njegovim riječima, njemu i drugim članovima Vlade KS, predstavljala paradigmu profesionalizma i moralnosti u postupanju. Premijer KS Edin Forto, kao odgovorni premijer, bi trebao ministrici Bogunić pružiti konkretnu, a ne samo političku i verbalnu podršku i na takav način se i sam svrstati među one kojima je javni interes iznad ličnog i političkog interesa. 

Sindikat UNSA poziva i lidere političkih stranaka šestorke u KS da, ako ne u interesu građana KS, onda svakako u vlastitom političkom interesu, najozbiljnije preispitaju stvarne razloge podnošenja ostavke ministrice Bogunić i učine sve kako Vlada i Skupština KS ne bi donijele odluku o prihvatanju njene ostavke. 

Sindikat UNSA poziva lidere šestorke da dobro promisle o poruci koju bi građanima poslali prihvatanjem ostavke ministrice Bogunić koja je smogla hrabrosti i snage da javno kaže da se nije uplašila ili umorila od obavljanja dužnosti ministrice. Javnosti je sasvim jasno da isključivi razlog podnošenja ostavke predstavlja nemogućnost da dužnost ministrice za obrazovanje, nauku i mlade nastavi obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo i u skladu s položenom zakletvom", navode iz Sindikata UNSA.

Sindikat UNSA postavlja pitanje premijeru Edinu Forti i liderima stranaka šestorke, da li će se opredijeliti za prihvatanje iznuđene ostavke ili će javnosti pokazati vlastitu odgovornost tako što će zaštititi ministricu Bogunić, osiguravajući joj politički ambijent da dužnost ministrice obavlja u skladu s ustavnim i zakonskim normama. 

-Domaća javnost se pita da li ministrica Bogunić traži nešto na što nema pravo ili nešto što se u zrelim demokratijama podrazumijeva. Sindikat UNSA poziva lidere stranaka šestorke da svojim odgovorom na konkretnu situaciju javnosti ponude odgovor na ovo pitanje. Izražavamo iskrenu zahvalnost ministrici Bogunić što je iskazala visok stepen razumijevanja, odgovornosti, ali i brige za akademsku zajednicu, kada je s dnevnog reda Vlade KS povukla nametnute, ishitrene, ali i izuzetno suspektne izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su trebale biti usvojene po hitnom postupku. Od neprocjenjivog značaja je činjenica da je ministrica Bogunić još jednom potvrdila svoje ranije iskazano opredjeljenje za sistemska rješenja u oblasti visokog obrazovanja i nauke koja se mogu zasnivati samo na prethodno provedenim analizama i javnim raspravama, a nikako na subjektivnim procjenama pojedinih političkih lidera stranaka šestorke. 

Sindikat UNSA potpuno opravdanim i društveno odgovornim doživljava stav ministrice Bogunić da izmjene i dopune Zakona o visokom obrozavanju treba provoditi isključivo nakon tematske sjednice Skupštine KS koja je planirana za mjesec septembar ove godine, a nikako na osnovu trenutnih i proizvoljnih procjena pojedinaca. Postavlja se pitanje da li i kome eventualno ne odgovara održavanje tematske sjednice Skupštine KS koja bi bila posvećena sagledavanju stanja u oblasti obrazovanja i nauke te na osnovu čijih zaključaka bi se definirali pravci budućih reformskih procesa, ističu iz Sindikata UNSA.

Sindikat UNSA smatra da je krajnje vrijeme da se izmjenama zakonskih propisa u oblasti obrazovanja pristupa uz intenzivno provođenje širih društvenih konsultacija ali i javnih rasprava s akademskom zajednicom te da samo takav kontekst može predstavljati platformu za ozbiljne reformske zahvate i sistemska rješenja u oblasti obrazovanja na svim nivoima. Svako instant rješenje, zasnovano na subjektivnim procjenama političkih aktera i posredovano željom i potrebom za političkim revanšizmom može rezultirati isključivo devalvacijom obrazovnog sistema.

-U skladu s navedenim, Sindikat UNSA smatra da iznuđena ostavka ministrice Bogunić predstavlja gubitak ne samo za akademsku zajednicu, nego da istovremeno predstavlja poraz politike koja je radi svojih parcijalnih interesa spremna žrtvovati profesionalizam, ljudsku čast i dostojanstvo, zaboravljajući pri tome da svaka politika koja ne respektira ove univerzalne vrijednosti ne može polagati pravo na povjerenje građana i vlastitu opstojnost. Ukoliko stranke šestroke ne iskažu društveno odgovoran odnos i političku zrelost te ne pruže podršku ministrici Bogunić, njihovi lideri će ostati upamćeni samo kao 'njihovi lideri', ali ne i kao politički subjekti na koje se građani u svojim nadanjima za sretnijom i sigurnijom budućnosti mogu osloniti, navodi se u reakciji. 

Sindikat UNSA poručuje ministrici Bogunić da njena žrtva nije uzaludna i da je njena ostavka od akademske zajednice prepoznata kao neprocjenjiv doprinos izgradnji boljeg i kvalitetnijeg obrazovnog sistema. 

-Na kraju pozivamo sve ministre u Vladi KS i zastupnike u Skupštini KS da ne prihvate ostavku ministrice Bogunić, dajući joj na taj način punu podršku za nesebičan rad i zalaganje u uspješnoj provedbi reformskih procesa u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. U isto vrijeme molimo ministricu Bogunić da za dobrobit svih nas u visokom obrazovanju, kao i šire društvene zajednice, nastavi dalje obavljati funkciju ministra obrazovanja i nauke i uspješno okonča sve započete procese u ovoj oblasti, zaključuju iz Sindikata UNSA.

Pismo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo

 -Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i žaljenje zbog ponuđene ostavke ministrice Zinete Bogunić. Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo konačno su dobili Ministricu visokih moralnih kvaliteta, vrsnog stručnjaka, koja je spremna da rješava mnoge probleme koje je naslijedila u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i ranije se obraćao Vama da zaštitite i pružite punu podršku ministrici Bogunić, koja je uočila probleme u svom resoru i koja je odlučna da promijeni zatečeno stanje i otkloni mnoge nezakonitosti, posebno u sektoru osnovnog odgoja i obrazovanja. Posljednja događanja u i oko resora obrazovanja u Kantonu Sarajevo  odaju utisak da je Vaša podrška, koju plasirate u javnosti, samo verbalna i da gospođa Bogunić nema punu političku podršku za svoj visoko profesionalan rad i visoke standarde u svom radu, kako još iz vremena aktivnog rada u obrazovanju, tako i danas dok obnaša funkciju ministrice.

Samim činom iznuđene ostavke ministrica Bogunić je kao visoko moralna osoba održala svojevrsnu lekciju mnogima iz demokratije i dokazala da cijena morala i obraza nema istu cijenu kao i cijena funkcije izabranih zvaničnika.

Poštovani premijeru Forto, pozivamo Vas i sve ministre u Vladi KS da iskažete političku zrelost i kao društveno odgovorne osoba odbijete ostavku i pružite punu podršku u daljem radu ministrici Bogunić za nesebičan rad i zalaganje u uspješnoj realizaciji reformskih procesa u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, navodi se u pismu SSOOiO KS.

Pismo Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola

 -Obraćamo Vam se ovim putem i tražimo od Vas da ne prihvatite ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinete Bogunić.

Udruženje direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola podržava dosadašnji rad i zalaganje ministrice Bogunić u cilju poboljšanja obrazovanja u Kantonu Sarajevo. U veoma kratkom vremenu ministrica je napravila niz značajnih pomaka na poboljšanju i uspostavljanju kvalitetnog sistema te pristupila neophodnim reformama. Pripremila je Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, Akcioni plan, pristupila usklađivanju zakona sa strategijom, donijela niz podzakonskih akata, pokrenula Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS koji će obavljati studijsko-analitičke poslove, analize matura, evaluacija, pojačati savjetodavni rad sa nastavnicima i direktorima, odnosno institucija koja će se baviti strukom.

Ministrica je jasno definisala nadleženosti svih aktera u obrazovanju što također predstavlja veliku hrabrost i iskorak u dosadašnjoj praksi. Kao najodgovornije osobe u našim školama, direktne aktere obrazovanja, koji su svjesni složenosti obrazovnog procesa, a isključivo zbog budućnosti naše djece, tražimo od Vas premijeru Edine Forto kao najodgovornije osobe u Vladi Kantona Sarajevo da ne prihvatite ostavku ministrice jer će to dovesti do daljeg urušavanja obrazovnog sistema i zaustavljanja planiranih kvalitetnih reformi.

Ministrica Zineta Bogunić je dugogodišnja radnica u odgojno obrazovnom sistemu, najbolje razumije procese, potrebe učenika, roditelja i svih prosvjetnih radnika. Podsjećam Vas na riječi Nelsona Mandele: ''Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet. '' Zbog svega gore navedenog tražimo od Vas da u ime svih naših učenika, zaposlenih, svih budućih generacija ne zaustavite pozitivne procese u obrazovanju koji su radom ministrice počeli da se kreću uzlaznom putanjom, poručuju u pismu direktori sarajevskih osnovnih škola. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.