open-navfaktor-logo
search
Dom zdravlja KS
Sindikati odgovorili upravi da je smjena glavnog tehničara nezakonita; Spahić: Pravna bitka tek počinje
Faktor je prošlog mjeseca pisao "kako je vršilac dužnosti generalnog direktora JU Dom zdravlja KS mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković pokrenuo Spahićevu smjenu sa mjesta glavnog tehničara"
AUTOR: A. S.
13.05.2024. u 20:15
get url
text
Ademir Spahić
Ademir Spahić
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo nije saglasan sa odlukom menadžmenta JU Dom zdravlja KS da se doc. dr. sc. Ademir Spahić smijeni sa pozicije glavnog tehničara u ustanovi.
U zvaničnom dokumentu kojeg su proslijedili menadžmentu Doma zdravlja, između ostalog, navodi se "kako Sindikat sa smjenom Spahića nije saglasan, imajući u vidu da u konkretnom slučaju nije došlo do povrede člana 104. Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta JU Dom zdravlja KS".
Odgovor Sindikata radnika u zdravstvu KS menadžmentu JU Dom zdravlja KS
FOTO: FAKTOR
- Spahić ima punu podršku Sindikata radnika u zdravstvu KS koja se odnosi na njegovo nezakonito sklanjanje sa mjesta glavnog tehničara u Domu zdravlja, i pravno i na sudu ako bude trebalo - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.     
Sa smjenom Spahića ne slažu se ni u Osnovnoj sindikalnoj organizaciji (OSO) Doma zdravlja od kojih je menadžment ustanove 22. aprila zatražio da se u roku od 30 dana očituju.
- Mi smo u roku od nekoliko dana, nakon što smo od kantonalnog sindikata dobili pravno mišljenje, odgovor proslijedili menadžmentu Doma zdravlja. Naš odgovor je bio - da nismo saglasni sa smjenom Ademira Spahića sa mjesta glavnog tehničara. Naš stav je da je smjena Spahića nezakonita i lični obračun - dodao je Jasmin Avdović, predsjednik OSO JU Dom zdravlja KS.
Faktor je prošlog mjeseca pisao "kako je vršilac dužnosti generalnog direktora JU Dom zdravlja KS mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković pokrenuo Spahićevu smjenu sa mjesta glavnog tehničara".
Spahić je tada novinarki Faktora kazao "kako je Mioković njegovu smjenu pokrenuo na izričito traženje funkcionera Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo".
- Tri puta me je zvao Mioković. Prvi put to se desilo još dok nije preuzeo funkciju v. d. direktora Doma zdravlja. Nakon što je saznao da će biti generalni direktor, dva dana poslije Mioković me je pozvao u svoju kancelariju i rekao mi da je dobio nalog od Adnana Štete, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, Kenana Magode, ministra kulture i sporta KS, dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, i Davora Čičića, zastupnika u Skupštini KS, koji su mu eksplicitno naredili da me mora pomjeriti sa mjesta glavnog tehničara ustanove - rekao je krajem aprila Spahić u razgovoru za Faktor.
Spahić sada kaže kako mu je ponuđen drugi ugovor o radu kojeg je potpisao te da od 20. maja kao odgovorni tehničar počinje raditi u Školskom dispanzeru koji se nalazi pri JU Dom zdravlja KS.
- Ugovor o radu sam potpisao jer je rok za to osam dana, no to mi ne uskraćuje da tražim svoja prava kod nadležnih organa i institucija. Moja pravna bitka tek počinje jer Dom zdravlja nije ničija svojina, to je javna zdravstvena ustanova, a radno mjesto za koje imam sve potrebne kvalifikacije. U Članu 65. Zakona o zdravstvenoj zaštiti navodi se da se radnik koji misli da su mu povrijeđena prava, može žaliti drugostepenom organu. To je Upravni odbor ustanove. Dakle, zakonski se mora ispoštovati procedura kako bi mogao pokrenuti spor pred Općinskim sudom. Moj advokat je već uputio dokument prema Upravnom odboru i Inspektoratu rada da je moja smjena neosnovana i nezakonita - ističe Spahić.
Dodaje "da član 104. Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta JU Dom zdravlja KS, jasno navodi koja je procedura razrješavanja odgovornih osoba".
- Član 104. spomenutog pravilnika definira kada se i kako smjenjuju radnici na rukovodnim pozicijama u ustanovi. Tako se radnicima na rukovodnim radnim mjestima i radnim mjestima sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima može izmijeniti Ugovor o radu ukoliko neblagovremeno obavljaju poslove tog radnog mjesta. Otkaz sa ponudom izmijenjenog Ugovora o radu promijenit će se ukoliko radnici na navedenim radnim mjestima neblagovremeno izvršavaju radne zadatke, nemaju organizacionih sposobnosti ili čine povredu radne discipline, kao i u drugim opravdanim slučajevima. I to se sve mora dokazati. No ovdje je riječ o političkom mobingu, političkoj smjeni i uvjetu da, ako mene smjeni, Mioković bude imenovan za generalnog direktora Doma zdravlja - kazao je Spahić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.