open-navfaktor-logo
search
Rat saopćenjima
Sindikati poručili premijeru Forti: U laži su kratke noge, podaci o plaćama nisu tačni
Nakon što je Vlada KS objavila prosječne plaće uposlenika koji ih dobijaju iz Budžeta KS, oglasili se sindikati.
30.11.2021. u 15:14
get url
text

- Osam sindikata je danas u ime više od 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo održalo mirne proteste ispred zgrade Vlade KS, a podrška je stigla od brojnih sindikalnih organizacija iz i izvan KS. Na protestima je jasno poručeno učesnicima protesta da u svojim sindikalnim organizacijama prenesu atmosferu i snagu sa održanog skupa uz poruku svim radnicima da je osam sindikata sve vrijeme pozivalo Vladu KS na pregovore i da se do sada problemi nisu riješili za pregovaračkim stolom te da svi radnici budu spremni da na poziv sindikata dođu na veliki protestni skup pred Vladu KS i da budu spremni da učestvuju u štrajkovima upozorenja i u konačnici za opći i generalni štrajk u svim ustanovama i preduzećima u KS. Na protestima je naglašeno da je to bio samo protest upozorenja i da će sindikati nastaviti sa pripremama za veliki protestni skup, štrajkove upozorenja i generalni štrajk. Istog dana saopćenjem se oglasio premijer Forto (Sindikati za povećanje plaća traže 115 miliona KM godišnje).

Zašto?

Zato što je 13 dana prije, 17.11.2021. godine, premijer Forto uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM.

Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za "samo" 30 miliona KM!

Također, u navedenom saopćenju premijer Forto je iznio podatke o prosječnim plaćama u KS po sektorima koji nisu tačni.

Današnjim saopćenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima jer citiramo: "Odluka o uvećanju plaća se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS."

Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto "uvuče" u tu političku močvaru. Premijer Forto je namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 09.11.2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plaća za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. godini. Prešutio je premijer Forto da je na spomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor, kako tada tako i sada.

Premijer Forto ponovo sa dosta populizma i lažne brige o radnicima u KS poručuje da je svjestan svakodnevnih povećanja troškova života jer da je drugačije, svakodnevno bi pregovarao sa sindikatima, dogovorio se i time pokazao stvarnu brigu o radnicima u KS.

Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i posebno prema radnicima u komunalnoj privredi KS, kojima se plaća nije povećavala od 2006. godine i za koje je rekao da traže povećanje plaća od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome, a posebno Vladi KS na čijem je on čelu - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.